Фискалният резерв е нараснал до 8.282 млрд. лв. към 15

...
Фискалният резерв е нараснал до 8.282 млрд. лв. към 15
Коментари Харесай

Фискалният резерв възстанови част от парите си

Фискалният запас е повишен до 8.282 милиарда лева към 15 април, откакто седмица преди този момент бе паднал съвсем до санитарния най-малко. Това излиза наяве от данните на Българска народна банка за салдото на ръководство " Емисионно " към 15 април. Месец преди този момент спестените пари на държавното управление бяха 9.9 милиарда лв..

Обезпокоителните данни, че към 8 април парите на държавното управление по сметки в Българска народна банка са 4.757 милиарда лева -  само с 250 млн. лева над неснижаемия излишък, станаха мотив за голям брой мнения. Държавата свърши парите, подеха от опозицията и други критици на властта. Коалиционният сътрудник " ИТН " също наля масло в огъня. Лично шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански, чиято кандидатура за шеф на Българска народна банка не получи поддръжка от останалите три обединения в ръководството, пусна пост във Facebook със следния текст:  " Как се трансформираха средствата на фискалния запас (от дейностите на Министерството на финансите) по депозити в Българската национална банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само обстоятелства! "

Съпартиецът му Пламен Данаилов, който е зам.- министър на енергетиката, също обърна внимание на спада на фискалния запас до 4.757 милиарда лева към 8 април и попита посредством обществените мрежи: " Какво е наложило и за какво са били разходвани толкоз доста средства от фискалния запас всички ние се надяваме да ни бъде транспарантно показано. "

До момента финансовият министър Асен Василев само изясни, че от този момент до момента държавното управление е платило 2.7 милиарда лева по остарял външен дълг и с предстоящите доходи от налози през април той ще се възвърне на предходните равнища.  " Фискалният запас е като банковата сметка - превеждат ви заплатата и вие харчите, след това отново превеждат заплатата, отново харчите... ", уточни Василев.

Има и други аргументи за спада на парите на страната до рекордно ниско равнище при започване на април, с изключение на заплащания по външния дълг на страната. Правителството прави от ден на ден и повече извънредни разходи за обезщетения на бизнеса и на жители по отношение на повишените енергийни цени и други помощи. Вероятно изтегленият досега нов дълг от 1 милиарда лева не е бил задоволителен да покрие всички спомагателни разходи.

Освен това постоянно първата седмица от месеца фискалният запас пада с по към милиард поради изплащането на пенсиите, след което сумата се попълня до края на месеца. 

Парите във фискалния запас са готовите пари, към които държавното управление прибягва, с цел да се разплаща, когато постъпленията от налози не доближават за покриване на разноските. Финансовото министерство обаче може да употребява само превишението над 4.5 милиарда лева, тъй като това са неприкосновените средства на Сребърния фонд, на Националния фонд (средства на ЕС), както и двата национални нуклеарни фонда. Само в Сребърния фонд сега има към 3.6 милиарда лева. 

Финансовият министър Асен Василев изясни, че в последната седмица постъпленията от налози ще усилят парите във Фискалния запас до над 8 милиарда лева. 

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обаче добавя, че на 15 април в запаса са влезнали 1.2 милиарда лева от НЕК. Националната електрическа компания предварително е погасила заем, даден й от финансовото министерство за покриване на компенсацията по разваления контракт с съветската " Атомстройекспорт " за строителство на АЕЦ Белене. Този заем трябваше да се върне в края на 2023 година, само че бе изтънчен предварително.

" Ако не бе тази значима финансова поддръжка от Министерството на енергетиката, държавният бюджет можеше да изпадне в усложнение да посрещне идните заплащания ", написа в пост във фейсбук Пламен Данаилов.

Още този месец обаче върнатите пари от НЕК вероятно ще бъдат употребявани за изкупуването на зърно от страната. Именно неналичието на пари беше причина договорката да се забави толкоз доста.

В отбрана на финансовия министър и на Фискалния съвет се включиха депутати от " Демократична България ". " Не всичко е цветя и рози, само че фискалният запас наподобява ОК ", разяснява Владислав Панев. " Фискалният запас е с 3.5 милиарда лева повече в сравнение с беше преди седмица, когато се появиха апокалиптични прознози, че парите на страната свършват. Така става като се съпоставят круши с ябълки ", написа той в собствен пост във Facebook. Според Панев придвижването на средствата в запаса е вярно да се следи в края на всеки месец. Той напомня, че през миналата седмица запасът е бил запълнен и с 500 млн. лева от нова емисия ДЦК.

Преди дни Панев успокои, че бюджетът има задоволително буфери и евентуално ще бъде изпълнен, макар проблемите с упования по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт и много по-високата инфлация от заложените. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР