Фирми от Въглищната империя на Ковачки“ са ощетили държавния бюджет

...
Фирми от Въглищната империя на Ковачки“ са ощетили държавния бюджет
Коментари Харесай

Отписани по давност: Въглищната империя на „Ковачки“ ощети България с близо 24 млн. лв. неплатени данъци и осигуровки

Фирми от Въглищната империя на „ Ковачки “ са ощетили държавния бюджет с близо 24 млн. лв.. Това са неплатени отговорности за налози и осигуровки, които страната няма да си събере, тъй като срокът за това към този момент е изминал към началото на октомври 2023 година Прави усещане, че сумата на неплатените отговорности с изтекла отминалост нараства доста за последните три години – към края на 2020 година те бяха 10 млн. лева, разкриват в свое следствие „ Грийнпийс “ – България.

Това излиза наяве от отговора, който Националната организация за приходите (НАП) даде след питане на „ Грийнпийс “ – България по Закона за достъп до информация. Организацията изиска данни за отговорностите на 19 сдружения, свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки – осем мини за рандеман на въглища и единайсет въглищни централи и топлофикации.

Сред тези сдружения са някои от най-старите и замърсяващи предприятия в българската енергетика: Топлоелектрическа централа „ Брикел “ в Гълъбово, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград, Топлоелектрическа централа „ Република “ в Перник, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ в Големо село, които регулярно обгазяват прилежащите обитаеми места със серен диоксид и прахуляк. Тези компании съставляват единствено един от Осемте кръга на Въглищната империя на „ Ковачки “, разказани в едноименния отчет на „ Грийнпийс “ – България.

Останалите кръгове включват мини за доизточване, медиатори, източващи общественото сдружение „ Топлофикация София “, търговец и верификатор на парникови излъчвания, пенсионен фонд за вложения в топлофикации, застрахователно сдружение – „ любимец на страната “, и не на последно място – лобистко съдружие

за „ зелено бъдеще “ на кафявата Въглищна империя

Приходите, които страната получава от налози и осигуровки, покриват огромна част от обществените разноски като пенсии, опазване на здравето и обществени помощи. Те подсигуряват действието на страната, услугите за жителите ѝ и поддръжката на средата, в която всички живеем.

„ Когато някой не заплаща дължимите налози и осигуровки, сметката заплаща цялото общество. Тази измерима финансова цена е единствено добавка към мъчно измеримите вреди от замърсяването, на което са изложени локалните хора под комините на архаични и неприятно поддържани съоръжения със съмнителни пречиствателни уреди. Това е допустимо с дългогодишното подпомагане на редица български институции, които не съумяват да защитят правото на жителите да дишат чист въздух, нито да предотвратят корупционни практики ”, разяснява Десислава Микова, координатор на акцията „ Климат и сила “ в „ Грийнпийс “ – България.

Опростените отговорности са на сметката на шест от фирмите във Въглищната империя. От Национална агенция за приходите не прецизират кои тъкмо с аргумента, че по този начин опазват данъчната и осигурителната информация за съответните компании.

През последната година 17 компании от Въглищната империя са натрупали просрочени отговорности към Национална агенция за приходите в размер на 7,7 млн. лева Сред тях са тецовете „ Брикел “, „ Бобов дол “ и „ Марица 3 “, топлофикациите във Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Сливен, както и търговецът на ток „ Гранд енерджи дистрибюшън “, против който тече правосъдно дело за оповестяване в неплатежоспособност.

В интервала от 01.07.2022 година до 02.10.2023 година от Национална агенция за приходите са събрали 38 млн. лева по процедури за погасяване на просрочените отговорности на мини и тецове от кръга „ Ковачки “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР