Фирма изпълнител е избрана без конкурс, уволнен директор в държавната

...
Фирма изпълнител е избрана без конкурс, уволнен директор в държавната
Коментари Харесай

Защо се бавят обществени поръчки за над 150 милиона лева в БДЖ?

Фирма реализатор е определена без конкурс, уволнен шеф в държавната железница е назначен още веднъж

Помните ли обещанията за 15-те реновирани вагона на БДЖ по неповторимия план " Сокол "? А огромната социална поръчка за поправки на 46 мотриси против 137 милиона лв. държавни пари?

12 от обещаните вагони трябваше да са подготвени до края на тази година, а към този момент няма нито един предаден на БДЖ. Възстановителни ремонт пък не е предходна нито една дизелова мотриса. И двете поръчки от дълго време изостават от периодите по контракт, а неустойки за закъснение и забавяне никой не постанова. Милионите са контрактувани, а времето се оказва нещо релативно.

„ Не мога да схвана за какво досега нито една от двете страни не е поискала преустановяване, наказания, прекъсване на заплащането или пък завеждане на каузи за несъблюдение на контракта “, съобщи железопътният специалист проф. Симеон Ананиев, предава.

Той е учител във висшето транспортно учебно заведение, експерт по каузи и специалист по процесите в железниците. С него наблюдаваме хода на двете публични поръчки. Договорът за модернизацията на 15 остарели вагона против 26 милиона лв. беше подписан през април 2021г. в последните дни на кабинета " Борисов 3 ". Платен е задатък от 6 милиона лв.. Разследване на малкия екран сподели по какъв начин компанията реализатор " Вагонен цех - Дряново " е определена от БДЖ без конкурс с други компании. Синдикалисти в железниците разясниха цената за ремонта на вагон – 1,8 милиона лв..

" Да пуснат тези вагони без конкурс, без съревнование за цена и качество несъмнено води до някакви подозрения ", счита Петър Бунев от Синдиката на железничарите в България.

Тогава БДЖ изясни избора на компанията в Дряново с рядко употребен текст от закона за публичните поръчки - интелектуално право върху продукта. Т.е. че старите вагони са произвеждане на тогавашния държавен цех в Дряново, а в този момент частният му притежател държи права върху модела им и единствено той може да ги реновира.

" 84-86-та година са създадени тук вагоните Б84. През 2001 година, когато предприятието се приватизира, се закупуват и пасивите, и активите “, изясни изпълнителният шеф на „ Вагонен цех – Интерком “ АД в Дряново Валери Димитров.

Кое и за какво обаче постанова изпълнителят да има права върху остарял модел в поръчка за цялостна смяна. Това попита Агенцията по публични поръчки, а Министерството на превоза от времето на първото служебно държавно управление установи: " Посочените претекстове за избора на типа процедура всъщност са официални и голословни и довеждат до заобикаляне провеждането на открита процедура по реда на Закона за публичните поръчки. "

Прокуратурата отхвърля да образува следствие и в края на предходната година компанията афишира за подготвен първия си осъвременен вагон. 12 като него трябваше да са подготвени до края на тази година - 18 месеца след заплащането на задатъка, съгласно контракта. До момента обаче няма нито един вагон, предаден като подготвен на БДЖ. Дори първият не се движи по ЖП-линията, тъй като не е минал изпитване и утвърждение.

„ Имаше форсмажорни условия, които ние сме показали на БДЖ “, съобщи Валери Димитров.

Срокът за ремонтите е продължен с 10 месеца със съглашение от края на ноември, а страната заплаща още 1,6 милиона лв. от контрактуваната обща сума по контракта, споделя актуалният шеф на „ Холдинг БДЖ “.

„ Взехме решение да дадем още един късмет и в действителност това да стане факт, да не е единствено мираж и да не е единствено приказки. Човекът е имал искания, че няма по какъв начин да извърши поръчката “, изясни изпълнителният шеф на „ Холдинг БДЖ “ ЕАД Атанас Атанасов.

Допълнително финансиране превеждало ли е БДЖ?

Не, в допълнение финансиране не е превело. Той е теглил заем от Българската банка за развиване.

Причините за закъснението съгласно шефа на компанията са непрекъснатата промяна на шефове на БДЖ последната година и забавяния при доставките на части за вагоните.

„ Авансът, който сме получили в един миг се оказа, че не е задоволително от позиция на това, че външните снабдители трансформираха периодите на доставки. Това са огромни компании външни, които в един миг поради пандемия или поради каквото и да било стопират доставки и за тях. Те споделиха, че просто има закъснение в това, което могат да ни дават “, сподели изпълнителният шеф на „ Вагонен цех – Интерком “ АД.

След питане на bTV една от упоменатите компании – снабдители на части към дряновския реализатор отговори, че не са забавяли стока през годината. Така или другояче Българската търговско-промишлена палата е издала специфичен документ за форсмажорно закъснение и БДЖ го е почело.

„ Да сме живи и здрави, през март ще стане изпитване на първия вагон и в идващите 3-4 месеца пет или шест вагона би трябвало да бъдат факт “, съобщи изпълнителният шеф на „ Холдинг БДЖ “.

А професор Ананиев отхвърля да прави прогнози.

„ Персоналната отговорност при закъснение и несъблюдение. Трябва повече и по-често да се приказва за това, да сигнализираме, да протестираме, съответните ръководещи и виновни лица да си правят работата. България е една от страните с най-слабия публичен надзор “, добави той.

Ето какво се случва и с другата огромна социална поръчка на БДЖ – за 5-годишна поддръжка на 46 мотриси на БДЖ и възстановителни поправки машини излезли от придвижване.

„ На процедура са 46, от които седем би трябвало да бъдат с оздравителен ремонт “, съобщи Атанас Атанасов.

Изпълнител е румънският клон на огромната френска компания " Алстом-Транспорт ". Поръчката е предоставена през 2019 година. Оказва се обаче, че до края на 2021 година за оздравителен ремонт е постъпила една на половина поправена машина, разгласи служебният министър на превоза Христо Алексиев. И подаде сигнал до прокуратурата със подозрения в настоящата поддръжка на машините. Разследването тече и сега на стадий механически експертизи.

" За да забележим дали в действителност тези поправки, които още от 2019 година е трябвало да бъдат направени на мотрисите, са изпълнени или се касае за фиктивни поправки, каквито подозрения имаме ", съобщи заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

На прокурорите е подаден и одитен отчет от 2021 година, който установи, че БДЖ са избрали компанията за ремонтите при едни условия, а по-късно при оформяне на контракта са ги трансформирали. Добавено е правото на компанията да упълномощи друга компания, която да се грижи за четири бази на БДЖ, планувани за ремонтите. Това е българската „ РВП- София “, някогашна „ РВП-Кьоне “ и тогавашна благосъстоятелност на " Нове Индъстри " на предприемача Васил Божков.

Експертът Ананиев свидетелства и за друга българска компания, ангажирана с поръчката.

„ Ен Ер Консултинг дават отговор единствено за набиране на самия изпълнителски личен състав по същата поръчка и надлежно са длъжни да дават тези фрагменти, да ги обучат, назначат и всичко обвързвано с тях. Формирах екип от водещи експерти, които да образоват личния състав, който прави поддръжката “, сподели железопътният специалист проф. Симеон Ананиев.

Управителят на упомената „ Ен Ер Консултинг “ е Николай Кръстев. И той преди години е оглавявал компания на предприемача Божков. bTV предложения и него и “РВП София ” за коментар на присъединяване им многомилионната поръчка, само че към този момент и двете компании резервират безмълвие. Самият Васил Божков посредством собствен представител в Дубай отговори за bTV, че от 10 години няма бизнес в железопътния бранш и е продал всички сдружения с сходна активност.

Какво се случва в този момент? Мотриса, излязла от оздравителен ремонт, към момента няма, признават от БДЖ. Само настояща поддръжка. В началото на годината оттова са поискали наказателна клауза към изпълнителя от към милион и половина лв., само че преди дни разбираме, че и тя не е наложена. БДЖ удължава периода на поръчката, като оправдава забавянето с Коронавирус рецесията през 2020 година.

„ На база документи за COVID-19 и на база там позволения от други институции, които биха могли да издадат документ за форсмажорна причина, показан от тях, надлежно ние няма по какъв начин да желаеме за наказателна клауза, ние го одобряваме за действителна веселба “, съобщи Атанас Атанасов.

След многократни предложения на bTV за коментар към компанията реализатор “Алстом Транспорт ” оттова към този момент също резервират безмълвие. Колкото до другата част поръчката - съществени и дребни настоящи поправки.

“В момента две са признати от нас и са пуснати в употреба, сега работят по друга трета и има спогодба до края на годината да вземат още една. По електрическите мотриси, за които се изисква да бъдат осъществени поправки, там веселба няма, директната настояща поддръжка се прави ”, сподели изпълнителният шеф на „ Холдинг БДЖ “.

А основна фигура в БДЖ, виновна за локомотивните поправки е Бойко Стоилов. Преди година той е назначен за шеф на отдел " Подвижен железопътен състав " в Пътнически транспорти, макар рецензии на железничари по отношение на предишното му. Стоилов е оня шеф в БДЖ, който през 2018 година изрече думите " Ти си мъртъв " към железничар, подал сигнал за фиктивни поправки на локомотиви по друга поръчка.

„ Ти си мъртъв. Да знаеш. Ама какво значи това " аз съм мъртъв ". С доста шаване наляво - надясно, че се насадиш, да знаеш! “, се споделя още в телефонния диалог тогава.

Предоставен на bTV от пострадалия Борислав Илиев, този телефонен запис е изработен минути след излъчването на журналистическо следствие, което сподели по какъв начин локомотив излиза от няколко ремонта с едни и същи повреди. Заради записа Стоилов беше уволнен, а три години по-късно още веднъж назначен на същата служба в БДЖ с претекста, че е добър експерт по ремонтите.

“Това негово поведение тогава не желая да го разясня по какъв начин е станало, само че за момента най-малко индивидът си извършва отговорностите от позиция на това, че заема тази служба най-малко чисто професионално като човек, който я е работил “, сподели изпълнителният шеф на „ Холдинг БДЖ “.

Сега правят ли се качествено поправки?

Ами, стараем се съгласно опциите да бъде доста по-добре.

Каним персонално Бойко Стоилов за изявление във фоайето на постройката на БДЖ, само че той отхвърля, като ни твърди, че следи и приема ремонтите съзнателно.

„ Всеки би трябвало да работи и пази ползите, където в този момент работи “, сподели той.

Без да разяснява аргументите за забавянията, професор Ананиев се надява най-сетне да забележим явен резултат от двете многомилионни публични поръчки на БДЖ за поправки на вагони и мотриси.

„ Колкото повече хора има като вас, които организират такива изявленията и следствия, толкоз повече ще се задействат държавните органи и толкоз повече ще има публичен надзор “, добави той.

С вяра оставаме и ние.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР