Финландският консорциум Fennovoima обяви днес, че е прекратил договора си

...
Финландският консорциум Fennovoima обяви днес, че е прекратил договора си
Коментари Харесай

Финландия се отказа от договора с "Росатом" за нов АЕЦ

Финландският консорциум Fennovoima разгласи през днешния ден, че е прекратил контракта си с съветската " Росатом " за строителството на плануваната АЕЦ " Ханхикиви ", съобщи Ройтерс.

Проектът за атомната централа бе предоставен от финландско-руския консорциум, в който финландски сдружения държат две трети, а останалата една трета е под контрола на RAOS Voima - поделение на " Росатом ".

Ситуацията в Украйна е засилила рисковете пред реализирането на плана, се показва в изказването.

Договорът за строителството на АЕЦ " Ханхикиви-1 " бе подписан през декември 2013 година от Rusatom Overseas, която е част от " Росатом ", и " Феновойма ". Към момента планът е на стадий лицензиране и подготвителни действия на площадката за оборудванията. Първоначално се очакваше лицензирането да завърши през 2018 година, а по-късно - през 2019 година. През декември 2021 година " Росатом " даде на " Феновойма " основен документ, нужен за оценката на сигурността на централата. През април предходната година консорциумът заяви, че се надява да получи лиценз за строителството на обекта до лятото на 2022 година. Тогава Fennovoima съобщи на финландските управляващи и актуализирана поръчка за приемане на лиценз.

Да напомним, че държавното управление на ГЕРБ купи 2 реактора за градежа на АЕЦ на площадката в Белене, само че както е тръгнало тези железа, струващи над 1,5 милиарда лева ще останат монумент на голямата корупция превзела страната ни в последните 30 години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР