Финландски учени установиха, че 50-годишните мъже биологически са с четири

...
Финландски учени установиха, че 50-годишните мъже биологически са с четири
Коментари Харесай

Изследване: Мъжете остаряват по-бързо от жените

Финландски учени откриха, че 50-годишните мъже биологически са с четири години по-стари от дамите на същата възраст, заяви в. " Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Разликата съществува още при 20-годишните, само че тогава тя е малко повече от година.

Учени от университета в Ювяскюла са сравнили хронологическата възраст (броя на рождените дни) на хиляди доброволци по отношение на биологическата. Те са употребявали проби, които откриват влошаващото се положение на организма въз основата от маркери в ДНК.

Въпреки разликата учените мислят, че с времето тя понижава, тъй като мъжете във Финландия не пушат към този момент толкоз доста, до момента в който при дамите порокът се резервира. Индексът на телесна маса е различен главен фактор зад половите разлики в остаряването. Мъжете приблизително са с повече наднормено тегло от дамите.

Резултатите от проучването оказват помощ да бъде обяснено за какво дамите приблизително живеят по-дълго от мъжете.

Откриха повода за преждевременното остаряване

Учените са работили с 2240 близнаци, разграничени в две групи съгласно възрастта. От тях 151 двойки били брат и сестра - с идентична генетика и метод на живот в детството. Биологичната възраст е изчислена с т. нар епигенетични часовници, които мерят равнищата на ДНК метилиране. Това е степента, до която метиловите групи се прикачват към ДНК в клетките. Специалистите ги разказват като раци, които се закрепват за корпуса на транспортен съд и го забавят.

Освен това експертите са отчели годините, прекарани в учене, показателя на телесна маса, тютюнопушене, пиянство, физическа интензивност, с цел да открият кои фактори може да въздействат върху скоростта на остаряване.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР