Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци от

...
Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци от
Коментари Харесай

Финландия и Латвия ограничават визите за руснаци

Финландия ще понижи броя на визите, издавани на руснаци от 1 септември, заяви финландското външно министерство във вторник. Същия ден Латвия заяви, че възнамерява да затегне в допълнение разпоредбите за издаване и възобновяване на разрешенията за престояване на съветски и беларуски жители.

Новината идва на фона на напора от съветски туристи, пътуващи за Европа, както и на апели от доста европейски водачи, измежду които и украинският президент Володимир Зеленски, ограничение на влизането на руснаци в европейски страни.

Финландия ще понижи дневните срещи за кандидатстване за виза в Русия от 1000 на 500 дневно, като единствено 100 ще бъдат разпределени за туристи.

Финландските сухопътни гранични пунктове останаха измежду дребното пунктове за влизане в Европа за руснаците, откакто множеството западни страни затвориха въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Руските туристи започнаха да употребяват финландското летище Хелзинки-Вантаа като врата към европейски туристически дестинации след премахването на обвързваните с пандемията гранични ограничавания от Русия преди месец.

„ И това може би не е доста уместно, в случай че да вземем за пример мислим за рестриктивните мерки на въздушното пространство, въведени за Русия “, сподели външният министър Пека Хаависто пред публицисти.

Броят на предоставените визи от Финландия към този момент беше доста по-малък, в сравнение с в интервала преди пандемията и войната. През юли Финландия е предоставила единствено 16 000 визи на руснаци спрямо 92 100 през същия месец на 2019 година, демонстрира статистиката на външното министерство.

Финландия и балтийските страни също биха предложили Европейският съюз (ЕС) да приключи съглашението за улеснение на визовия режим с Русия, което улеснява руснаците да пътуват до и в границите на Европейския съюз, сподели Хаависто.

Латвийският министър председател Кришянис Каринш сподели, че краткотрайните разрешителни за престояване, издавани на жители на Русия и Беларус, като цяло няма да бъдат подновявани в бъдеще, като ще има и редки изключения.
 Латвийският министър председател Кришянис Каринш
Министърът на вътрешните работи Кристапс Еклонс предложи да вземем за пример разрешенията за непрекъснато престояване на членове на фамилията да се издават единствено след сполучливо полагане на изпит по латвийски език.

Окончателните решения по новите разпореждания би трябвало да бъдат взети от държавното управление в най-скоро време.

Латвия към този момент прекрати издаването на разрешителни за престояване на руснаци и беларуси като реакция на нашествието на Москва в Украйна, а също по този начин анулира съвсем 1000 разрешителни.

По данни на миграционния орган сега повече от 9000 съветски жители имат краткотрайни позволения за престояване в Латвия. Освен това има към 37 000 руснаци с позволения за непрекъснато престояване.

Латвия граничи с Русия и съдружника на Москва Беларус, а в балтийската страна живее огромно съветско малцинство, съставляващо към 27 на 100 от популацията.

Някои водачи на Европейски Съюз, като финландския министър председател Сана Марин и нейния естонски сътрудник Кая Калас, през последните дни приканиха за визова възбрана в целия Европейски Съюз. Германският канцлер Олаф Шолц се опълчи на това в понеделник, като сподели, че руснаците би трябвало да могат да изоставен родната си страна, в случай че не са съгласни с държавното управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР