Финландия се надява да влезе в НАТО заедно с Швеция,

...
Финландия се надява да влезе в НАТО заедно с Швеция,
Коментари Харесай

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия се надява да влезе в НАТО дружно с Швеция , защото двете страни аплайваха за участие по едно и също време. Това съобщи финландският външен министър Пека Хаависто.

Швеция е най-близкият сътрудник на Финландия в политиката за сигурност и защита, акцентира той.

НАТО и нейните страни членки също подчертаха какъв брой значимо е за планирането на защитата Швеция и Финландия да се причислят дружно към Алианса, уточни още той.

Изказването му пристигна, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му може защото счита, че Швеция не е направила задоволително, с цел да се оправи със обстановката във връзка с групите, които Анкара счита за терористични.
 Швеция и Финландия чакат участието в НАТО през лятото
Швеция и Финландия чакат участието в НАТО през лятото

Въпреки възраженията на Турция

Миналата седмица Ердоган сподели, че след митинга край турското посолство в Стокхолм през уикенда, в това число изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия, откакто Русия нахлу в Украйна, и в този момент се нуждаят от поддръжката на всички сегашни страни от НАТО, с цел да придвижат кандидатурата си. Те обаче, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи. В следствие Анкара, че двете скандинавски страни се съобразят с настояванията й.

По-рано Финландия загатна, че след срутва на връзките сред Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто отдръпна това си изказване и вместо това съобщи, че ще се резервира позицията за обща кандидатура с Швеция и въпреки всичко посочи, че е допустимо делене, в случай че Швеция получи непрестанен отвод от Турция за влизане в блока.
 За Турция е безсмислено да възобновява разговора с Швеция и Финландия за НАТО
За Турция е безсмислено да възобновява разговора с Швеция и Финландия за НАТО

Позицията на Анкара остава непроменена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР