Ситуацията в парламента на Тайван днес прерасна в ожесточен спор

...
Ситуацията в парламента на Тайван днес прерасна в ожесточен спор
Коментари Харесай

Спорове и плакати сред депутатите на Тайван, протести пред парламента

Ситуацията в Народното събрание на Тайван през днешния ден прерасна в яростен спор по отношение на напъните за разширение на парламентарния контрол , налагани от опозицията. Според ръководещата партия съвещания не е имало. Законодателите са си крещели и разпъвали протестни плакати в залата, предават от Reuters.

Няколкостотин души са се събрали пред Народното събрание , с цел да стачкуват против промените и упрекнаха опозицията, че работи взаимно с Китай и се пробва да убие демокрацията в страната.

Двете съществени опозиционни партии са Гоминдан (KMT) и Тайванската национална партия (ТНП), които дружно образуват болшинство. Те са се обединили, с цел да поддържат редица промени, съгласно които депутатите ще имат по-голям надзор върху държавното управление.

Това включва спорно предложение законодателите да могат да санкционират длъжностни лица, за които се счита, че демонстрират пренебрежение към Народното събрание посредством погрешни изказвания или " задържане на информация ". Според Демократична прогресивна партия (ДПП) за това липсва ясно определение.

Въпреки че не са се повторили, депутати от ДПП, носещи ленти с надписи " Демокрацията умря ", желаеха повече полемики по предложенията и очевидно показаха гнева си против KMT.

" На платформата на представителя през днешния ден не е KMT или ТНП. Това е Си Дзинпин ", съобщи член на групата на ДПП, Кер Чиен-минг, пред камарата, имайки поради президента на Китай. Забележките му са провокирали крясъци " Млъкни! " от лагера на опозицията, някои от които размахваха плакати с надпис: " Реформиране на Народното събрание, пуснете слънчева светлина ".

КМТ упрекна ДПП, че се пробва да " популяризира клюки и да ги оцвети в алено ", като цветовете на ръководещата комунистическа партия в Китай, в опит да задуши промените.

" ДПП разпалва популизма и техните антиреформаторски дейности нямат опора ", безапелационен е представителят на KMT Ян Чи-ю.
 Тайван желае непоклатимост посредством опазване на статуквото с Китай
Тайван желае непоклатимост посредством опазване на статуквото с Китай

Това ще каже тя в речта си при встъпването в служба на 20 май

Настоящите оферти за промяна " уголемяват прекомерно " властта на законодателите, уточни пред Reuters Чанг Хунг-лин, началник на неправителствената група Citizen Congress Watch. Тяхната активност включва претенции за цивилен контрол на Народното събрание, макар че групата поддържа и съществуващите старания да се даде на парламент по-голям държавен надзор.

Настоящите оферти , някои от които минаха на второ четене през днешния ден, дават на законодателите правото да изискват лица, като чиновници на защитата или на частни компании, да свидетелстват в Народното събрание без предварителна инспекция.

" Това е нездравословно за административната ни власт и за правосъдната система ", сподели още Чанг Хунг-лин.

Припомняме, . В момента той е изправен освен пред политиката на Китай, който го счита за " сепаратист ", само че и против разделяне в Народното събрание , откакто неговата Демократична прогресивна партия загуби болшинството си.
 Съединени американски щати желаят да върнат Тайван в Световната здравна асамблея
Съединени американски щати желаят да върнат Тайван в Световната здравна асамблея

Тайпе обаче счита, че това ще бъде трудно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР