Финансовото министерство изненадващо бързо произведе и публикува проект за законови

...
Финансовото министерство изненадващо бързо произведе и публикува проект за законови
Коментари Харесай

Горанов пали нов скандал - ще сваля "данък хазарт"

Финансовото министерство изненадващо бързо създаде и разгласява план за законови промени, който планува закриване на комисията по хазарта и основаване на нова институция -  Национална агенция по хазарта (НАХ).  Това се случва на фона на абсурда към частните лотарии и плана на Обединените патриоти, който планува лишаване на лицензите на частните уредници на лотарийни игри и прекосяването на тази активност в държавния Български състезателен тотализатор.

В самия край на проекта на министър Владислав Горанов за основаване на НАХ -  в заключителните разпореждания, е натикано скандално предложение, което води към мощно облечкаване на на облагането на огромна част от хазартните игри. Привидно ставката се усилва - от 15 или 20% на 25%, само че в действителност се планува понижаване на основата, върху която ще се пресмята таксата, т.е. понижава дължимата сума.

В момента ставката за игри като тотото и
лотариите е 15%, които се удържат върху всички направени залози. Частните лотарии на Васил Божков обаче са избрали друга законова опция - да заплащат 20%, само че върху събраните такси и комисиони от клиенти. Това облагане обаче е планувано за шампионати в казина, не за моментни лотарии. Именно по тази причина се развихри абсурдът, че търкането на билетчето е супер печеливш бизнес, от който уредниците икономисват облагане и заплащат прекомерно малко на бюджета. Ако оцелеят, частните лотарии отсега нататък би трябвало да заплащат 15% върху всички постъпления от скреч талоните.  

Според настоящия член 30 от Закона за организиране на
лотарии - обичайни и моментни, томболи, тото, лото, бинго, кено, залагания върху резултати от спортни надпревари, надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства се събира държавна такса в размер на 15% върху цената на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване - в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони. " Вчера се разбра, че преди години Държавната комисия по хазарта е дала " инструкции " на уредниците на моментни лотарии, че могат да ползват втория тип облагане, а то в действителност се отнася единствено за хазарт от вида на покер шампионатите. Също през вчерашния ден Аагенцията за финансов надзор разгласи, че поради странното пояснение и използване на закона от частните лотарии в хазната не са влезнали най-малко 210 милиона лв. - а това са единствено междинни резултати от инспекцията на ревизорите, която продължава.

А ето че сега финансовият министър предлага съществено законово понижение на облагането за този вид игри - таксата да е 25%, само че върху разликата сред събраните от
залози пари и изплатените облаги. Това значи доста свиване на " данъчната основа ". 

От министерството на Горанов изясняват единствено, че оферират " ново принципно решение, което е в сходство с облагането, което се ползва в други страни от Европейски Съюз, като се уеднаквява и с режима на облагане на уредниците на онлайн
хазарт ".

Още преди седмица финансовият министър Владислав Горанов разгласи желанието на държавното управление да преструктурира Държавната комисия по
хазарта от групов в едноличен орган, тъй като в този момент се размивала отговорността. Горанов призна, че в активността си комисията е позволила доста неточности.

В момента ДКХ се ревизира от Държавна организация за финансова ревизия и прокуратурата поради сигналите за скандално занижаване на таксите, които събира от частните оператори на лотарийни игри. За последните пет години те са си икономисали най-малко 210 млн. лева от по-различното образуване въз основата за облагане в съпоставяне с държавното тото, съобщи шефът на АДФИ Георги Начев преди ден.

В проектозакона са разписани детайлно функционалностите, пълномощията и структурата на новата Национална организация по
хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който извършва държавната политика в региона на хазарта и обвързваните с него действия. 

В момента комисията се управлява от ръководител, назначен от финансовия министър, а нейните членове се дефинират на квотен принцип от няколко министерства.

Водеща цел на препоръчаните промени е посредством премахването на комисията като колегиален орган и заместването й с едноличен подобен в лицето на изпълнителния шеф на организацията, да се обезпечат възстановяване на работните процеси, бързи процедури и персонализиране на отговорността при взимане на законосъобразни решения, написа в претекстовете към законопроекта. 

Новата агенция освен изпълнителен шеф, ще има заместник-изпълнителни шефове, шефове на дирекции, началници на отдели и браншове, основни специалисти, старши специалисти, младши специалисти, инспектори и така нататък

Заместниците също ще се назначават още веднъж от министъра на финансите. Изпълнителният шеф към този момент ще има повече отговорности, които в този момент бяха делегирани на повече чиновници в Комисията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР