Финансовият министър Владислав Горанов се срещна с председателите на политическите

...
Финансовият министър Владислав Горанов се срещна с председателите на политическите
Коментари Харесай

Има консенсус между партиите в парламента за присъединяването ни към еврозоната

Финансовият министър Владислав Горанов се срещна с ръководителите на политическите сили в Народното събрание, с цел да регистрира на напредъка по присъединението на България към механизма ERM II, по-познат като "чакалнята на еврозоната ".

"Запознахме сътрудниците от всички парламентарни партии с графика на напредъка. Получихме за следващ път удостоверение от всички партии, че присъединението на България към еврозоната има политически консенсус ", съобщи Горанов след срещата, която се организира в кабинета на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

По време на държавното съвещание министър председателят Бойко Борисов съобщи, че кабинетът желае присъединение към ERM II, тъй като то ще подсигурява, че даже да стане неточност и Българска социалистическа партия да пристигна на власт, няма да падат КТБ и други банки. "Това е значима цел за България, защото участието ни в еврозоната би означавало сигурност на финансова система и би подсигурило страната ни да не е на втора скорост в Европейския съюз ", означи Борисов.

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси ще гледа на второ четене промени в Закона за Българска народна банка, които за първи път от 20 година насам ще трансформират член 29, който урежда закрепения курс на лв. по отношение на еврото.

Финансовият министър, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и самият Борисов бяха безапелационни, че държавното управление няма да подхваща нищо, което слага под риск валутния курс лев-евро.

"Ако някой повдигне този въпрос пред нас, няма да влезем. Или ще влезем с този курс, или няма да влезем. Много е просто, ясно и тъкмо ", подчертава Горанов.

До напрежение измежду жители и специалисти се стигна, откакто на 23 януари ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени в преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон, съгласно които се трансформира и Законът за Българска народна банка. Текстовете плануват от датата на присъединяване на България в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и съглашения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР