Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - обеща да

...
Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - обеща да
Коментари Харесай

Йелън ще разнищи до дъно лудостта около GameStop

Финансовият министър на Съединени американски щати - Джанет Йелън - даде обещание да изследва задълбочено предизвиканата преди дни нервност на финансовите пазари. И акцентира на готовността на новата щатска администрация да даде превес на отбраната на вложителите и на финансовите ползи на потребителите след провежданата с години финансова дерегулация.

Това е първото обществено изказване на дамата във връзка с напрежението, провокирано от дейните покупки на акциите на GameStop и от дейностите на онлайн медиатора Robinhood Markets. То бе направено след съвещанието с шефовете на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища, на Федералния запас, на Нюйоркския клон на щатската централна банка и на Комисията за търговия на фючърсни договори, извършено на 4 фвруари, за което banker.bg осведоми в четвъртък.

Госпожа Йелън изрази удовлетворение, че базовата инфраструктура на финансовите пазари е потвърдила стабилността си по време на мощните съмнения и на големите количества изтъргувани акции на GameStop и на други компании. Същевременно, тя акцентира, че е извънредно значимо навременно изследване на събитията от Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища. И добави, че организацията, взаимно с Комисията за търговия на фючърсни договори ревизира дали комерсиалните практики са били съобразени със отбраната на вложителите и с честните и ефикасни пазари.

Госпожа Йелън не посочи какви евентуални ограничения могат да вземат финансовите регулатори в отговор на създалата се обстановка.

Множество едри играчи от Уолстрийт бяха потресени през предходната седмица от внезапните съмнения на цените на акциите на компанията за видеоигри GameStop, на веригата от киносалони AMC Entertainment и на други компании, както и на среброто, фаворизирани от потребителите на медията за обществени контакти Reddit и на канала й WallStreetBets. Целта на проведената офанзива бе да се санкционират "продавачите накъсо ", които печелят когато акциите падат, принудила някои хеджингови фондове да закрият позициите си с тежки загуби. Впоследтвие обаче "възходът Reddit " катастрофира и нанесе тежки финансови провали на самите основатели на придвижването.

Акциите на GameStop прикючиха търговията си на 4 февруари с котировка 53.50 щ. $ всяка - с пъти под върховите 483 $ преди седмица. AMC Entertainment пък загуби съвсем две трети от оценката си след две седмици на внезапни съмнения.

Финансовите регулатори са проверявали и евентуално ще продължат да обследват ролята на обществените медии и на онлайн тръгвоските платформи за възможни нарушавания, операции и измами. Самата Йелън (преди да свика съвещанието на америкнските финансови надзорници) изиска и получи позволение от юристите за етично държание на министерството на финансите да управлява срещата. Това се наложи заради обстоятелството, че тя е получила над 700 хиляди щ. $ за изнесени лекци от хеджинговия фонд Citatdel, който се оказа в центъра на комерсиалната сага с GameStop. Citadel, чието комерсиално отделение печели от обработката на комерсиалните покупко-продажби на приложението на онлайн платформата Robinhood, желано от множеството дребни вложители, даде финансова инжекция в размер на 2.75 милиарда $ на хеджинговия фонд Melvin Capital, понесъл тежки загуби от късите си позиции в GameStop.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР