Финансовият министър Асен Василев реагира остро на решението на президента

...
Финансовият министър Асен Василев реагира остро на решението на президента
Коментари Харесай

Асен Василев: Президентът защитава интересите на Русия с оспорването на транзитните такси в КС

Финансовият министър Асен Василев реагира остро на решението на президента изключителната такса върху преноса на съветски газ през България, която беше въведена на 13 октомври.

" Това е позор за президентската институция, " съобщи финансовият министър Асен Василев, на конференция свикана по тематиката.

Според него, с дейностите си, президентът обслужва ползите на Газпром и на Русия.

" Това, което е учудващо е фактът, че президентът не пази националния интерес. Националният интерес е ползата на България, а не на Русия или Газпром. С това си деяние, президентът се разгласи като бранител на Газпром в прорез с политиката на Европейски Съюз, по този начин, както тя се организира от нашето държавно управление ", съобщи Василев.

Той посочи, че изпращането на текстовете в Конституционен съд, няма да спрат осъществяването им и таксата от 20 лв. за всеки мегаватчас съветски газ, който минава през България продъжлава да се събира, а първите доходи се чакат в края на ноември.

От думите му стана ясно, че за това са известени всички компании, които употребяват газопреносната мрежа на България, като е конкретизиран и механизма, по който те ще потвърждават произхода на газа. " Ако е съветски надлежно се начислява такса от 20 лв. за всеки мегаватчас, в случай че не е – те са освободени от тази такса ", добави финансовият министър.

Асен Василев е безапелационен, че таксата не оскъпява газа за нито една от тези страните, за които е предопределен.

" Единственото котето прави е да понижи печалните на " Газпром ", сподели Василев.

Според него, нямам по какъв начин да бъдат предявани искания от другите страни против България за таксата, както заплаши Северна Македония.

Василев изясни, че с цел да имат искания, би трябвало да са претърпели вреди.

" Северна Македония не е претърпяла вреда, тъй че не виждам причина за сходни искове ", изясни още финансовият министър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР