Финансовият министър Асен Василев не успя да упражни правото си

...
Финансовият министър Асен Василев не успя да упражни правото си
Коментари Харесай

Асен Василев получи отказ да гласува в Хасково

Финансовият министър Асен Василев не съумя да упражни правото си на глас в Хасково, тъй като е премахнат от изборния лист и съгласно регистъра на ГРАО от 2000 година е с сегашен адрес в Съединени американски щати.

Преди минути той получи от община Хасково стимулиран отвод да му бъде издадено уверение за гласоподаване, с което да успее да упражни правото си на избор.

Министърът на финансите трябваше да потвърди пред ГРАО, че актуалният му адрес в Съединени американски щати е премахнат и през последните 6 месеца е обитавал в страната, с цел да получи удостоверението, което да показа в СИК и да бъде позволен да гласоподава.

Василев разяснява, че не е ревизирал изборния лист, тъй като на няколко парламентарни избори не е имал проблеми да даде своя избор и, че няма визия по какъв начин в регистъра на ГРАО е останал остарял адрес отвън страната, освен това записан единствено, като Съединени американски щати, без повече конкретика, като явно през последните 6 месеца е бил в България.

Той уточни и, че непрекъснатият му адрес е в Хасково, като даже сподели персоналната си карта, издадена през 2020г.

Асен Василев разяснява, че въпросът не е дали ще гласоподава в тези избори, въпреки това също да е значим въпрос, а по какъв начин в продължение на 6 часа общинската администрация не е съумяла да откри, че финансовият министър на страната през последната половин година не е живял в чужбина. Представете си един различен жител, или един вложител дали ще желае да остане в такава община! Това е присъда за Хасково, съобщи Асен Василев. И изрази вяра, че един ден с електронна идентификация няма да има сходни неуместни проблеми.

Междувременно ОИК се произнесе, че е в компетентността на общината да даде позволение за гласоподаване.

Днес България избира локалната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласоподават на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници.След последните решения на ЦИК този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение на резултатите.

Особеност при локалните избори е, че за всеки обособен избор - за кмет на община, на регион или на кметство, както и за общински съветници, се гласоподава с обособена бюлетина. Избирателите получават друг брой бюлетини според от това какъв брой типа избор има в обитаемото им място.

Бюлетината се сгъва пред гласоподавателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се поставя щемпел. Гласува се зад паравана, като по-късно гласоподавателят занася бюлетината - още веднъж сгъната, до комисията, с цел да ѝударят втори щемпел и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това гласоподавателят я получава назад, с цел да я пусне в урната. Подписва се в изборния лист и си взема документа за идентичност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници,като слага знак Х или Vв квадратчето с номера на определения от него претендент, партия или коалиция, или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР