Финансови институции и власти в Германия, Ирландия и Холандия разкриха

...
Финансови институции и власти в Германия, Ирландия и Холандия разкриха
Коментари Харесай

Интерпол разкри измама за милиони за маски за Германия

Финансови институции и управляващи в Германия, Ирландия и Холандия разкриха комплицирана скица за измами, употребяваща компрометирани имейли, измами с предплатено заплащане и пране на пари, като част от случай, съгласуван от Интерпол .

В средата на март , защото редица страни минаха в изискване на обсада заради експлоадирането на пандемията с ковид, немските здравни управляващи се свързаха с две търговски компании в Цюрих и Хамбург за закупуване на маски за лице на стойност 15 милиона евро . С световен дефицит на медицински консумативи, усложняващи нормалните бизнес канали, купувачите използваха нови канали с вярата да си обезпечат маски.

Всичко стартира с имейл адрес и уеб страница , който наподобява е обвързван със законна компания в Испания, която продава маски за лице . Сайтът се оказва подправен и законните имейл адреси са компрометирани.

Чрез имейл кореспонденцията компанията в началото твърди, че има 10 милиона маски . Те трансферират купувачите към " приближен " дилър в Ирландия . Ирландският медиатор дава обещание да ги свърже с различен снабдител, този път в Холандия.

Твърдейки, че има мощна комерсиална връзка с компанията, мъж твърди, че хипотетичната холандска компания ще може да достави 10-милионните маски за лице. Направено е съглашение за първична доставка на 1,5 милиона маски в подмяна на предплатено заплащане от 1,5 милиона евро .

Купувачите пускат банков превод към Ирландия и се приготвят за доставка, включваща 52 камиона и полицейски конвой за превозване на маските от склад в Холандия до крайната дестинация в Германия .

Точно преди датата на доставка купувачите са осведомени, че средствата не са получени и че е нужен незабавен превод в размер на 880 000 евро напряко на холандския снабдител , с цел да се обезпечи стоката.

Купувачите пращат банков превод, а маските по този начин и не идват . Оказва се, че холандската компания съществува, само че уебсайтът им също е клониран. Няма формален запис на поръчката.

Когато купувачите разбрали, че са излъгани, незабавно се свързват с банката си в Германия, която от своя страна се свързала с отдела за финансови закононарушения на Интрпол , като стартира прихващане на средствата и следене на паричната диря.

Банките, звената за финансово разузнаване и правосъдните органи , както и партньорските организации Европол и Евроджъст се причисляват към следствието.

Интерпол се свърза с националното си централно бюро в Дъблин, както и с ирландската банка. Бързата интервенция на Националното бюро за икономическа престъпност им разрешава да замразят 1,5 милиона в сметката и да разпознават ирландската компания , която взе участие.

Холандската работа за фискална информация и следствия бързо наблюдава 880 000 евро , които са преведени от немската компания. Близо 500 000 евро от тези средства към този момент бяха изпратени до Обединеното кралство , като всички те са предопределени за сметка в Нигерия .

Европол задейства своите професионални мрежи за реализиране на основни контакти в банковия бранш . Благодарение на сигнал, издигнат от проверяващите, банката в Обединеното кралство съумя да възвърне цялостната сума. Тези средства към този момент са върнати на Холандия и замразени от управляващите.

" Арестуваните по това дело нямат връзка с промишлеността за здравно съоръжение . Те са просто опитни измамници , които видяха опция с експлоадирането на COVID-19 ", разяснява Юрген Сток, общоприет секретар на Интерпол.

" Те приспособяват своите продажби, с цел да се възползват от обтегнатите вериги за доставки и да генерират големи облаги. Мога единствено да поздравя бързата работа както на частните, по този начин и на обществените органи. Интрпол продължава работата си по случая - както и доста други, като него - в тясно съдействие с всички наши сътрудници ", добави шефът на Интерпол.

Операцията към този момент докара до ареста на двама обвинени в Холандия . Вероятни са още арести, защото профилираните звена не престават да поддържат тясна връзка с Инерпол, както и с прокуратурата и полицейските сили в Траунщайн (Германия) по следи от конфискувани устройства.

Интерпол припомня на обществеността да внимава, защото проведените незаконни групи не престават да приспособяват своите действия, с цел да се възползват от световната здравна рецесия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР