Финансовата система надали ще рухне заради Bitcoin срива, но определени

...
Коментари Харесай

Криптовалутите вървят по пътя на ранния интернет


Финансовата система едва ли ще рухне поради Bitcoin срутва, само че избрани е налице финансов проблем, признават финансистите (снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че криптовалутите сега вървят по пътя на интернет-бизнесите от зората на интернет, считат финансисти. Кризата, която претърпяват виртуалните пари, припомня „ дот-ком “ балона от края на 90-те години.

Миналата седмица Bitcoin, най-популярната криптовалута, поевтиня внезапно, достигайки най-ниската си цена от повече от година. Сринаха се и всички други криптовалути, в това число тези, наричани „ постоянни “, както и незаменимите цифрови токени NFT.

(Не)очаквана неволя

Новината е нерадостна за всички, които са вложили в крипто-пари. Някои от тях са обезверени. Плачат, че са вложили „ всички спестявания в живота си “ в койни. Не е добра вестта и за тези, които се занимават с „ извличане “ и „ копаене “ на виртуалните пари. А прогнозите на някои наблюдаващи са, че цената на Bitcoin.

За неустойчивостта на криптовалутите и за риска от срив се приказва от дълго време. Предупреждения не липсваха, само че доста от запалянковците бяха в еуфория и отказваха да чуят какво се приказва. Сега някои от тях се оплакват, че им се желае „ да ги бяха предизвестили още няколко хиляди пъти “, написа анализаторът Марк Гонглоф в своя колона в изданието Bloomberg. Подзаглавието на неговия коментар е „ Трагикомедията на криптовалутите “.

Това към този момент сме го гледали

Оказа се, че вложители, предприемачи, милиардери с по-дългогодишен опит към този момент са виждали сходно събитие.

Марк Кюбан – бизнесмен, милиардер и притежател на щатския състезателен тим Dallas Mavericks, счита, че криптовалутата е в същата низходяща наклонност, която софтуерните и интернет фирмите претърпяха при започване на 2000-те. „ Криптовалутите минават през мъртвило, през каквото мина интернет-бизнесът “, написа той неотдавна.

Сравнението сред криптовалутата и първите дни на интернет бе направено освен от Кюбан, само че и от други вложители и финансисти, като да вземем за пример бизнесмена Гари Вайнерчук. „ Дот-ком “ балонът се спука през 2000 година, откакто няколко компании, насочени към интернет, получиха крупни вложения, само че се сринаха по-късно.

Кюбан е измежду предприемачите, следили от близко протичащото се при започване на века. Той продаде компанията си Broadcast.com на Yahoo през 1999 година за 5,7 милиарда $, тъкмо преди краха на ранния интернет-бизнес. Оттогава Broadcast.com не съществува.

Подобен коментар направи и Кюбан предишния януари. „ Гледайки търговията с криптовалути, това е тъкмо като балона на интернет компаните. Ама тъкмо ”, написа той. „ Мисля, че BTC, ETH, няколко други ще бъдат аналогични на тези, които бяха основани през ерата на дот-комите, оцеляха при спукването на „ дот-ком “ балона и процъфтяха, като Amazon, eBay и Priceline. Мнозина обаче няма да съумеят да оцелеят и да продължат “.

NFT феноменът

Успоредно с криптовалутите срив претърпява и NFT бизнесът. Средният дневен размер на транзакциите на OpenSea, най-големия пазар на NFT, е намалял с повече от 55% от януари 2022 година до март 2022 година, съгласно платформата за следене на крипто данни Dune Analytics. „ Мисля, че първоначално видяхме доста нови участници, които бяха въодушевени от това, само че не са разбирали безусловно основите и мисля, че охлаждането е отражение на това “, разяснява Джордан Бирнхолц, съосновател в NFT пазара Neon.
още по темата
Милионерът Вайнерчук разяснява пред MarketWatch още през юли 2021 година, че той, сходно на Кюбан, вижда NFT и криптопарите да следват път, доста сходен на този на ранните интернет компании в края на 90-те години. „ Гледам на NFT тъкмо по метода, по който гледах на интернет през 1999 година Интернет акциите и техните оценки бяха повишени, много прибързано, и доста неща се сринаха “.

За благополучие системата от криптоактиви не е интегрално обвързвана с финансовата система, с цел да провокира нова пълномащабна финансова рецесия, споделя Марк Гонглоф. Но „ …. тези хора са изсипали всичките си пари в надценени смешни активи, като се стартира от куче-монети (визира Dogecoin – б.р.) и се стигне до анимационни маймунки, “ споделя той. „ А когато задоволително доста хора вземат действителни пари и теглят заеми, с цел да си купят анимационни маймунки или каквото и да е от тоя тип, тогава към този момент имаме същински проблем “.

Регулация

Сега, когато е реалност сривът, за който експертите предупреждаваха, може би ентусиазмът ще се поохлади, допускат вложителите с по-дългогодишен опит. Те са на мнение, че случилото се ще катализира основаването на регулации за крипто-пазара. И, може би, огромна част от запалянковците, които упорстваха държавните органи да не закачат младия и преуспяващ бизнес, към този момент са трансформирали мнението си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР