Финансовата децентрализация ще даде сигурност и стабилност на градовете в

...
Финансовата децентрализация ще даде сигурност и стабилност на градовете в
Коментари Харесай

Терзиев: Финансовата децентрализация ще даде стабилност в условията на политическа турбуленция

Финансовата децентрализация ще даде сигурност и непоклатимост на градовете в изискванията на политическа турбуленция, както и по време на разнообразни рецесии. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев по време на приветствието си към делегатите на 37-ото Общо заседание на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ), което стартира през днешния ден в София. 

 

„ За финансовата децентрализация и прозрачността в ръководството се приказва към този момент повече от 15 години. Вярвам, че в този мандат общините ще работят в изискванията на действителна финансова децентрализация. Това значи повече средства за градовете и насрочването на финансов запас за съответни проблеми на хората “, уточни той. 

 

„ В същото време тя слага на нови кардинални основи финансирането, отговорността и отчетността на общините. Знам, че НСОРБ от дълго време слага въпроса за това в общинските бюджети да оставят част от директните налози, налог върху приходите на физическите лица и налог върху облагата. С тези средства всяка община ще може да построи значими за града обекти, да подсигурява стабилно развиване и по-добра среда за живот “, означи още Васил Терзиев. 

 

Той поздрави представителите на сдружението на общините за положителния разговор, който, по думите му, слагат в основата на работата на локалната власт. „ Убеден съм, че единствено посредством доверие и разговор може да се реализиран резултати в интерес на хората. Местната власт е най-близо до жителите. Във време на разнообразни провокации и промени, от нас се чака да познаваме и откликваме на въпросите на жителите, да бъдем стъпка напред, а не да вървим след проблемите. За това е нужно да имаме ясна визия, да планираме и управляваме добре бюджетите си “, уточни кметът на София. 

 

Васил Терзиев акцентира и значимостта на разговора с държавната власт.

 

„ Политическата и икономическата непоклатимост на държавно равнище е основна за развиването на всяка община. От рейтинга на страната зависи и този на градовете. Международната рейтингова организация S&P Global Ratings увеличи вероятността пред рейтинга на София от „ постоянна “ в „ позитивна “, заради усъвършенстваните вероятности за стопански напредък на столицата и политическата непоклатимост на национално равнище. Агенцията също по този начин удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на столицата “BBB ”. Положителната вероятност отразява мнението на S&P Global Ratings, че икономическият напредък в София може да се усъвършенства повече от упованието, с помощта на влизането на България в еврозоната, което се чака през 2025 година “, сподели Терзиев пред делегатите на форума. 

 

„ Кметовете управляваме парите на жителите и носим голямата отговорност да харчим тези пари транспарантно, рационално и да даваме доклад за всеки изхарчен лев “, добави той. 

 

Кметът на столицата разгласи още, че тази година ще бъдат ориентирани средства и за реализация на цивилен планове. „ В работата ни няма място за изкуствено сложени трудности и политически бариери. Червените линии се слагат единствено от жителите и те са за поети и неизпълнени обещания, счита Терзиев. 

 

Приветствия за началото на форума насочиха също председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, както и държавният глава Румен Радев. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР