Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят

...
Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят
Коментари Харесай

Радев предлага промени в Конституцията за местната власт

Финансовата децентрализация и повишението на пълномощията на общините са пътят за водене на ефикасни локални политики, за по-активна роля на общинските управляващи и на гражданското общество. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по връчване на юбилейните награди на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) във връзка 25-годишнината от основаването на организацията.

Според Румен Радев финансовата децентрализация би трябвало да бъде заложена в Конституцията на Република България. Промените в главния ни закон, готови от президентската институция, плануват оферти и в тази тенденция, тъй че да се понижи зависимостта на локалната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет, уточни президентът.

Радев акцентира, че в този момент у нас на процедура локалната власт е съвсем напълно подвластна от изпълнителната власт, което води до ниско възнаграждение на общинските фрагменти, непрестанно растящи отговорности на локалните управляващи, съчетани с лимитираните им пълномощия. Пряката връзка сред облагите на компаниите и приходите в общинските бюджети ще докара до интензивен обществен и стопански напредък, добави президентът.

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на президента във връзка годишнината. " За четвърт век организацията преодоля тестванията на времето и се трансформира в незаобиколим фактор в публичния живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, ръководителите на общински препоръки и специалистите направиха НСОРБ издирван и почитан сътрудник ", уточни Румен Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР