Финансов министър е провел среща между български банки и Nexo,

...
Финансов министър е провел среща между български банки и Nexo,
Коментари Харесай

Гръмна грандиозен скандал! Заплитат се опасни връзки на Асен Василев с Nexo

Финансов министър е провел среща сред български банки и Nexo, на която е изискал да се обмисли през системата Борика да се заплаща с криптовалути. Компанията Nexo има лична едноименна криптовалута. Това стана ясно по време на брифинга на прокуратурата във връзка с следствието на криптобанката.

" По свидетелски показания е имало среща, извършена в Министерство на финансите, проведена персонално от някогашен министър на финансите. На нея са участвали сдружения, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била по какъв начин системата за разплащане Борика може да стартира да се разплаща и с криптовалута ”, изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.
-->
От думите й стана ясно още, че занапред ще се откри кой е бил на срещата. 

" Въпросната намира се е случила преди към половин година ”, посочи от своя страна заместител основният прокурор Борислав Сарафов. 

По информация на Блиц по това време финансов министър е бил Асен Василев, само че Сарафов не удостовери дали става въпрос за него.

Сийка Милева удостовери, че все още има привлечени 4 лица в качеството на обвинени. Едно от лицата е притеглен в качеството на обвинен като началник.

Групата е работила от началото на 2018 година до вчерашния ден. По отношение и на 4 лица са предопределение данъчни проверки. Назначени са данъчни проверки и на обвързваните с тях физически и юридически лица

Има данни, че тези обвинени лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия, с извънредно скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, на Бахамите, имат яхти.

В един от домовете, който бе претърсен, бяха открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници - Сладвадор Дали, Пикасо и Матис ", разкри тя.

На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " от по 1 млн. лева като наблюдаващият прокурор е дал период от 10 дни тя да бъде импортирана. 

Борислав Сарафов сподели още, че двама от упрекнатите са оповестени за търсене. " По данни на граничния надзор излиза, че те са в България, само че ние допускаме, че не са, тъй като такива са част от данните и доказателствата по делото.

Основната част от активността се прави от територията на нашата страна, от София ", акцентира той.

По думите на Милева, следствието Nexo се съпоставя по мащаб като второ по-големина по-късно на КТБ.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР