Финансите не са точна наука, само формулите са точни, казва

...
Финансите не са точна наука, само формулите са точни, казва
Коментари Харесай

САМО В СТАНДАРТ: УНСС с финансов приз

Финансите не са точна просвета, единствено формулите са точни, споделя капитанът на тима Младите анализатори трябвало да оценят настояща българска компания
Отборът на УНСС завоюва първото място в междууниверситетското студентско съревнование CFA Institute Research Challenge 2019-2020 за България. Негов началник е проф. лекар Димитър Ненков. В интернационалния кръг за Европа, който заради епидемията от ковид се организира онлайн, нашите младежи също получиха справедливо високи оценки. Ако надпреварата бе онлайн, неговият край би трябвало да се организира в Йордания.
До финала на надпреварата в България стигнаха 5 тима от четири университета: два от Американския Университет в България, тим от Икономически университет-Варна, тим от ВУЗФ и отборът на УНСС. Капитан на отбора-победител е Атанас Беломоров, студент в спецзиалност „ Финансов мениджмънт “, а членове Габриел Стойков, „ Финанси “, Димитър Тодоров,„ Финансов мениджмънт “ и Кристиян Георгиев, „ Финансов мениджмънт “.
Състезанието е световно и се провежда от интернационалната професионална организация на сертифицираните финансови анализатори - CFA Institute. То се организира сред академични тимове на три равнища: локално (за България), районно и световно.
Състезанието има за цел да развива знанията и най-много уменията на студентите в региона на разбора и оценката на акции, правенето на капиталов отчет, както и уменията за представяне.
" Трябваше да създадем разбор и оценка на една действително съществуваща компания, която се търгува на Българска фондова борса ", описа пред " Стандарт " капитанът на тима Атанас Беломоров. " Всички в тима караме магистратури по идентични или сходни специалности ". В случая компанията, която младите финансови анализатори трябвало да оценят, е " Градус " - една от най-големите и сполучливи български компании. Преди две години компанията направи най-голямото обществено предложение на акциите си посредством борсата като по този метод увели пазарната си капитализация.
Те създали отчет за положението на компанията, както и презентация. " Обикновено това се случва онлайн, само че в актуалната обстановка бе онлайн ". Компанията, която правят оценка всички тимове, е една. " Хората се заблуждават, че финансите са точна просвета. Всъщност точни са единствено формулите, само че оттова нататък идват анализите и оценките, споделя капитанът на тима. Прави се изложение на компанията, разбор и на конкуренцията. На интернационалния стадий компанията остава същата, която тимът е анализирал и в личната си страна. Докладът за нейното положение, който е подаден авансово, не може да се трансформира. Променят се обаче презентациите, тъй като в чужбина може и никой да не е чувал за тази локална или районна компания, разяснява Беломоров, и тя би трябвало да бъде показана оптимално ясно.
" От получените резултати излиза, че всички тимове сме се показали на сходно равнище. Тимът, който е с най-голям резултат в нашата група, е с точки, близки до междинните. Нашите също са покрай тях. Забелязваме, че другите членове на журито правят оценка по друг метод обособени елементи от отчета ни, от време на време даже си опонират. Това още един път удостоверява тезата, че финансите не са напълно точна просвета - мисля, че членовете на журито сякаш са търсили по-добра обосновка от нас за някои неща ", добавя Атанас. Всички членове на тима сега и работят в сферата, която учат, и към този момент имат документ за финансови анализатори на равнище България. " Лично аз сега съм асистент-одитор ", показва Атанас.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР