Финансирането, което получават общините, се прави по един много неясен

...
Финансирането, което получават общините, се прави по един много неясен
Коментари Харесай

Трифон Панчев: ГЕРБ финансира свои кметове и такива на ДПС, залагат бомби на общини на БСП


" Финансирането, което получават общините, се прави по един доста неразбираем аршин, изключително така наречен ПМС-та, т.е. постановления на Министерски съвет, с които се раздават на доближени до ръководещите кметове или такива, които са подвластни от техния прикрит съдружен сътрудник Движение за права и свободи. Заради това в едни общини има задоволително финансиране за инфраструктура и за различен вид планове и такива, които мъчно съумяват да финансират своята активност ", в ефира на Българската свободна телевизия кметът на Дряново и член на ИБ на Българска социалистическа партия Трифон Панчев беше прям..

Той разкри и различен проблем пред общините - таксите, които администрациите събират и по-конкретно - такса битови боклуци. В болшинството от общините се пресмятат на базаданъчните оценки на парцелите. Тъй като данъчните оценки в една дребна община са доста по-малки от данъчните оценки в една огромна община, този дисбаланс и неналичието на държавна политика основава огромни усложнения за дребните общини.

" Ние самите имахме следния проблем: Административният съд анулира наредбата, с която се пресмята и дефинира таксата за битови боклуци и тази година ни се наложи да изравним промила за физическите лица и този за юридическите лица. С оглед на това, че ние би трябвало да съберем една избрана сума за сметопочистването, се получи по този начин, че бяхме принудени да увеличим на жителите с към 13% такса битови боклуци, а за юридическите лица да я понижим с близо 20%. Това обикновено докара до неодобрение и е образец забомбите, които ни се залагат от държавното управление ", изясни Панчев.

Според него предлагането на Корнелия Нинова страната да освободи компаниите и жителите от налог здания и такса боклук за интервала, в който не са правили активност, е нужно да бъда осъществено.

" Така те мигновено ще усетят тази помощ, тъй като ограниченията 60/40 и 80/20 не работят и не доближават до необятен кръг от жители. Нужно е и централно решение за общините, тъй като те не могат сами да понесат финансовата тежест на рецесията ", сподели още кметът на Дряново.

" Единствената опция на ГЕРБ е Българска социалистическа партия. Ние сме единствените, които имат подготвена стратегия, с която да управляваме и в която категорично и по браншове се изяснява от кое място ще вземем пари, къде ще ги дадем и това до какъв резултат ще докара ", безапелационен бе Трифон Панчев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР