Финалисти за наградата Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския

...
Финалисти за наградата Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския
Коментари Харесай

Правозащитнички от Иран, Полша, САЩ и Никарагуа - финалистите за наградата Сахаров

Финалисти за премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта на Европейския парламент 2023 година са дами в Иран, борещи се за правата си, бранители на правата на индивида от Никарагуа и деятели за легални аборти. 

Те бяха определени посредством гласоподаване от членовете на Комисията по външните работи и Комисията по развиване на Европейския парламент на взаимно съвещание с членовете на подкомисията по човешките права тази седмица.  Победителите ще бъдат определени на 19 октомври, а премията ще бъде връчена на 13 декември. Наградата " Сахаров " е най-високото отличие, присъждано от Европейски Съюз, за активност в региона на правата на индивида. Тя е жест на самопризнание за лица, групи и организации, които имат извънреден принос за отбраната на свободата на мисълта. Връчва се от 1988 година насам и носи името на огромния руски физик и политически отстъпник Андрей Сахаров. 

Джина Махса Амини и придвижването „ Жена, живот, независимост “ в Иран

Джина Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски генезис, е задържана по време на посещаване в Техеран и е пребита от така наречен „ морална полиция “ в Иран, тъй като е носила мюсюлманския шал хиджаб по погрешен метод. Нейната гибел провокира всеобщи митинги в Иран, предвождани от дами. Под лозунга „ Жена, живот, независимост “ те се оповестиха срещу разпоредбите за носене на хиджаб и други дискриминационни закони.  



Жени, борещи се за безвъзмезден, безвреден и легален аборт в Полша, Салвадор и Съединени американски щати

Юстина Видржинска е членка на полското придвижване Abortion Dream Team, наказана на осем месеца публичен труд за това, че е помогнала на друга жена да направи аборт в Полша. Морена Херера е обществена активистка, защитаваща правото на дамите в Салвадор на аборт. Д-р Колийн Макникълъс е гинеколог от Съединени американски щати, която оказва висококачествени медицински грижи на пациенти и поддържа отбраната на репродуктивното здраве.  



Вилма Нунес де Ескорсия и свещеник Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа

Вилма Нунес де Ескорсия се бори за правата на индивида в Никарагуа от десетилетия. Въпреки че е подложена на преследвания, тя остава в страната си и продължава активността си. Роландо Хосе Алварес Лагос е свещеник на Матагалпа и е измежду най-отявлените критици на режима на никарагуанския президент Даниел Ортега. През февруари 2023 година, откакто отхвърля да напусне страната, той е наказан на 26 години затвор, а неговото поданство е отнето.

Bishop Rolando Álvarez Lagos, and Nicaraguan lawyer and human rights defender, Dr Nuñez de Escorcia, are among the 9...
Posted by Bianca Jagger Human Rights Foundation on Friday, 29 September 2023
 

Вижте кой отпадна от дългия лист на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР