Финалът на първия годишен фотоконкурс на National Geographic, на който

...
Финалът на първия годишен фотоконкурс на National Geographic, на който
Коментари Харесай

Победителите в първия годишен фотоконкурс на NATIONAL GEOGRAPHIC ще бъдат наградени по време на събитието

Финалът на първия годишен фотоконкурс на National Geographic, на който ще се срещнат майстори на фотографията, ще се организира в границите на четвъртото издание от поредицата на InGlobo „ Ловци на истории “. За тях човешките истории са запазена марка, показани са в разнороден подтекст, от разнообразни гледни точки. Присъстващите на събитието ще се потопят в симбиозата сред фотографията, персоналните истории и местата, на които ни водят търсачите на съвършения кадър.

„ Истории в обектива “ ще е самобитна среща на гостите с четиримата забележителни фотографи, жури във фотоконкурса на National Geographic – Вера Гоцева – Ломовера, Димитър Караниколов, Стоян Ненов, както и специфичния посетител на събитието Хайме Рохо . Всички те ще ни преведат през разнообразни прекарвания и истории в процеса на снимане, а също и ще опишат какво се крие зад някои от най-въздействащи им фрагменти. Ще приказват за корените на любовта им към фотографията, за това какво научават за себе си и света през обектива на фотоапарата, за връзката им с хората, само че и за свързването със заобикалящата среда, за суровата хубост на фотосите и за бъдещето на фотографското изкуство. Ще споделят и какво ги е впечатлило измежду участниците в състезанието и на какво са базирали избора си на спечелили в него.

Фотографията е неразривно обвързвана с активността на National Geographic и със устрема към проучване и преоткриване на света към нас. Кулминацията на събитието е награждаването, по време на което ще разберем кои са огромните спечелили във фотоконкурса на National Geographic. Членовете на журито имаха нелеката задача да изберат призьорите измежду близо 5580 оповестени фрагмента, разпределени в четири категории – „ Животни “, „ Хора “, „ Пейзажи “ и „ От високо “.

Ирина Тотова, вицепрезидент и общоприет управител на Disney за Балканите, разяснява:

„ Разказването на истории, които трансформират гледната ни точка към заобикалящия свят, е определящо за National Geographic – било то посредством документални филми и поредици или фотоси. Щастливи сме, че фотоконкурсът провокира толкоз огромен интерес и се надяваме, че той ще се трансформира в годишно събитие. Също по този начин, с амбициозната си стратегия за идната година, National Geographic ще продължи да дава на българските фенове качествено наличие и да ги въодушевява да обогатяват знанията си “.

Победителите от онлайн състезанието ще завоюват награди, обезпечени от National Geographic и Samsung. Четирите най-хубави фрагмента ще бъдат оповестени в октомврийския брой на списание National Geographic. Големият победител ще завоюва Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic странствуване с компанията G Adventures до Португалия, и ще има опция да опознае и снима нови култури, обичаи и неповторими естествени и исторически забележителности. Носителят на „ Наградата на публиката “ и спечелилите във всяка категория ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S22 ULTRA, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Събитието ще се организира на 27-и септември, вторник, в Pirotska 5 Event Center (ул. „ Пиротска “ №5) от 19:00. Вход свободен.

Повече за членовете на журито, показани в реда им на появяване на събитието, ще откриете тук:

Димитър Караниколов е проектант, странник и фотограф. Кадрите му ни разрешават да обиколим света, и по-интересното – да го забележим и от птичи взор. Той счита, че най-хубавите фотоси са освен образно издържани, само че и описват забавна история с забавен воин, имат наличие. В последните няколко години пътува на профилирани фотографски експедиции в опит да снима достоверни места и хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови фотоси са оповестени от Lonely Planet, Vogue, Fubiz, Designboom, National Geographic. През 2019 година печели Международните фотографски награди (International Photography Awards) в категорията „ Фотография от пътешестване “, а през 2020 година става Aerial Photographer of the Year в категория „ Изящно изкуство “. До момента има 6 независими фотоизложби.

Вера Гоцева – Ломовера е публицист и фотограф с 20-годишен опит. Тя води новаторски курсове и образования по снимка и групови фотоаналитични опити. Изнася обществени лекции в разнообразни формати като TED и Creative mornings и гост-лекции в университети. Има 8 осъществени изложения и няколко значими документални плана. В последните няколко години работата ѝ се концентрира и върху обществената снимка, пречупена през фототерапия. Снимките ѝ са намерили място в издания като The Atlantic, The Huffington Post, Der Spiegel, Granta и други

Стоян Ненов е фотожурналист с над 20-годишен опит. Започва кариерата си в български ежедневници, а от 2003 година е фоторепортер на организация „ Ройтерс “ в България. Отразявал е необятен кръг събития в страната и чужбина – вести от горещи точки, обществени репортажи, както и голям брой спортни надпревари. През 2016 година е част от екипа на организацията, спечелил „ Пулицър “ за снимането на бежанската рецесия в Европа.

Хайме Рохо е фотограф на National Geographic със пристрастеност към дивата природа, опазването на околната среда и вълнуващите истории, който се надява някой ден фотосите му да се трансфорат в инструмент за основаване на нови предпазени територии. Като фотограф постоянно си сътрудничи с екологични организации и държавни организации по целия свят. Рохо е старши стипендиант на Международната лига на природозащитните организации, настойник на фондация WILD и притежател на редица влиятелни награди като World Press Photo и Wildlife Photographer of the Year.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР