Фин прах от пустините на Северна Африка се носи във

...
Фин прах от пустините на Северна Африка се носи във
Коментари Харесай

Засипа ни прах от Сахара

Фин прахуляк от пустините на Северна Африка се носи във въздуха у нас и в други страни от района. Концентрацията му е увеличена поради продължаващото стопляне и преноса на въздушни маси от Средиземноморието към вътрешността на Европа. В България видимостта е намалена в западната половина, само че се чака този развой да продължи на изток, сочат прогнозите на Атинския университет.

В София колите и други хоризонтални повърхности са покрити с жълтеникав прахуляк. Такава е обстановката и в други страни в Централна и Източна Европа.

Справка в портала за чистотата на въздуха на Изпълнителната организация по околна среда демонстрира, че концентрацията на фини прахови частици се движи към пределните правила и на този стадий не заплашва здравето. Любопитно е обаче, че станцията на “Копитото ” на 1345 м надморска височина в полите на Витоша регистрира нараснали равнища на прахуляк в атмосферата, които в четвъртък минаха допустимите равнища. В късния следобяд концентрацията на фини прахови частици, регистрирана в планината, беше към 150 микрограма на куб.м. (среднодневната норма е 50 мкг/куб.м.)

Прогнозата е преносът на африкански прахуляк да продължи в идващите дни. Валежите над страната, въпреки и незначителни, ще са кални. Със захлаждането от север идната седмица запрашаването последователно ще намалее, заяви Нова тв.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР