Филмовият франчайз за Индиана Джоунс е известен с това, че

...
Филмовият франчайз за Индиана Джоунс е известен с това, че
Коментари Харесай

„Жив труп и стена на мъртвите: когато учените нарушават прокълнати артефакти СНИМКИ

Филмовият франчайз за Индиана Джоунс е прочут с това, че не разказва тъкмо живота на средностатистическия археолог. Но това, за което основателите на кино лентата са прави, е, че сходно на Индиана Джоунс, археолозите от време на време обичат да намират ясно прокълнати артефакти, които в никакъв случай не би трябвало да се допират. Ето най-малко четири такива случая: 

Жената, която отхвърля да се разложи

Още през 60-те години на предишния век археолозите откриха гробница в Китай, съдържаща изненадващо добре непокътната мумия на представителка на благородническата класа на име Син Джуи, умряла през 163 година пр.н.е.
 мумия Xin Zhui Мумията Син Жуй Снимка: IFLS
Известно е, че мумията на китайката е открита да плува в басейн с бистра течност, която става кафява след контакт с въздуха, написа IFLScience. Течността била или билков разтвор, с цел да помогне за запазването на натрупа, или разнообразни телесни течности, които стопират разлагането. Интересното е, че по-голямата част от меките тъкани остават непокътнати, само че вените към момента са цялостни със засъхнала кръв.

Гигантски черен саркофаг

През 2018 година археолози в Египет откриха черен саркофаг с височина 2,6 метра, който се намираше на дълбочина 5 метра. Оказало се, че саркофагът е бил подложен подземен по време на ръководството на Птолемеите в Египет (323–30 година прочие н. е.). Откриването на този саркофаг провокира стихия от публично отвращение, което прикани да не се отваря този евентуално анатемосан артефакт.
 саркофаг Египет През 2018 година археолози в Египет откриха черен саркофаг с височина 2,6 метра, който се намираше на дълбочина 5 метра Снимка: IFLS
Но археолозите откриха саркофаг, от който излизаше доста ужасна миризма. След като се разпръсна, учените откриха вътре червеникаво-кафява примес, в която бяха потопени няколко скелета. Изглеждаха доста неприятни.

Учените стигнали до извода, че заровените там са били или длъжностни лица, или воини, а в черепа на един от скелетите има дупка от стрела, блъснала главата.

Стена на мъртвите римски бойци

Не се случва постоянно да намерите 19 римски легионери, ситуирани да блокират проход. Въпреки че археолозите за първи път откриха такава странна находка в Сирия преди съвсем 100 години, едвам през 2011 година учените съумяха да схванат какво в действителност се е случило на това място.
 скелет  Снимка: IFLS
Оказало се, че по този метод са били погребвани римски легионери по време на персийското нахлуване над града през 256 година сл. Хр. Археолозите заключиха, че откритият всеобщ гроб е образец за потребление на химически оръжия. Римски бойци се пробвали да пробият междина в градската стена, само че били спрени от персийски бойци, които по-късно се отдръпнали.

След това персите хвърлили малко битум и сяра в прохода и запалили всичко. Резултатът е образуването на отровни изпарения от парещ пушек, който се състои от смъртоносна примес от въглероден диоксид, въглероден оксид и серен диоксид.

19-те римски легионери незабавно се задушили, само че благодарение на тези трупове била основана стена, блокираща прохода. Това място може да се назова ясно прокълнато, поради мъката, в която са починали римските бойци.

Златно око

През 2006 година археолозите откриха човешки скелет в Иран, който беше на към 4800 години. В допълнение към обстоятелството, че умрялата жена беше извънредно висок човек за това време, височината й беше 1,8 метра, вътре в черепа имаше необикновен предмет.
 скелет Снимка: IFLS
Учените открили, че това е очна протеза, направена от човек, който е доста добре осведомен с анатомията на очите. В този случай кръвоносните съдове са пресъздадени благодарение на златна тел. Не е известно дали тази жена е била жрица, само че е допустимо да е наложила проклинание върху тези, които са нарушили гроба й.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР