Филмовият афиш през август страда от ужасен дефицит на атрактивни

...
Филмовият афиш през август страда от ужасен дефицит на атрактивни
Коментари Харесай

Дензъл „закриля“ зрителите от слабите филми през август

Филмовият плакат през август страда от ужасяващ недостиг на атрактивни заглавия и бърз взор към уебсайтовете на локалните ни киновериги демонстрира, че ситуацията няма да се усъвършенства изключително в близкия един месец. Салоните ще бъдат пометени от вълна от евтини хорър филми като „ Слендърмен “ и „ Монахинята” най-малко доникъде на септември, когато чакаме „ Хищникът “ на класика Шейн Блек.

В този смисъл можем да се считаме за късметлии, че у нас „ Закрилникът 2 “ на режисьора Антоан Фукуа и суперзвездата Дензъл Уошингтън излезе по кината точно предишния петък. В Щатите лентата дебютира по салоните в седмицата сред министър председателите на „ Небостъргач “ с Дуейн Джонсън и „ Мисията невъзможна – Разпад “ с Том Круз.

Новата „ Мисия “ на Том Круз е най-вълнуващата му до момента

Въпреки жестоката конкуренция, филмът дебютира отпред на американската box office ранглиста в първия си уикенд, само че някакси остана помрачен от по-експлозивните и гръмки заглавия към своята премиера. У нас филмът излиза точно в този момент и известно време ще бъде единствената качествена опция на слабите хоръри, сантименталните комедии и детските анимации.

И, да, скъпи читатели, „ Закрилникът 2 “ е първокласен.

Лентата дава ни повече и ни по-малко от тъкмо това, което се чака от нея – икономично и реалистично режисиран трилър от Антоан Фукуа с харизматично и въздействащо показване на Дензъл Уошингтън в централната роля.

Както е ясно от предходния едноименен филм, основният воин Робърт МакКол оказва помощ на случайни хора, станали жертва на разнообразни неправди, да поправят тези неправди. Това ситуира тематичния център на кино лентата върху несправедливостта и слага лентата в заплаха да се трансформира в извънредно стандартен американски екшън.

Режисьорът Фукуа заобикаля тази заплаха, като интерпретира тематиката за несправедливостта през няколко разнообразни ъгли чрез поддържащите персонажи в лентата и като излиза отвън тази тематика посредством основния сюжетен спор, който е най-много персонален.

Именно другите линии на действието му придават дълбочина

и обрисуват смисъла зад задачата на основния воин МакКол. Второстепенните персонажи варират от пренебрегнат дъртак до юноша на честен кръстопът и до майка с принудително отнето дете. Ако МакКол просто раздаваше правдивост в една праволинейна сюжетна нишка, това щеше да го приравни с обикновени екшън герои като тези на Арнолд Шварценегер или Стивън Сегал.

Но Робърт МакКол е воин на двукратния притежател на „ Оскар “ Дензъл Уошингтън.

Поведението му в тези разнообразни житейски обстановки показва на фена по-обективен взор върху личността му и мотивациите му, а дава и на фантастичния артист в ролята да покаже повече своя прочувствен диапазон и умения, в сравнение с елементарна серия от бойни подиуми и преследвания.

Уошингтън е невъзмутим и готин, както постоянно, и единственият случай, в който си разрешава по-патетична и прочувствена игра, изцяло прилича на сходна проява. Празните му очи описват хиляда предистории на действието във кино лентата, без да се постанова те да бъдат илюстрирани по какъвто и да е метод – Уошингтън внушава опита, силата и решителността на МакКол единствено с мимики, походка и уверена тирада.

Топ функциите на най-великия негър артист в историята

От това не следва да си извършите извода, че във кино лентата няма екшън. Напротив, динамичността е вярно структурирана и експлодира в основните точки от сюжета.

В тези подиуми Антоан Фукуа за следващ път демонстрира, че има несравним жанр във образната изработка на екшън. Схватките, престрелките и преследванията в „ Закрилникът 2 “ нямат нищо общо с тези в „ Мисията невъзможна – Разпад “, „ Ант-Мен и Осата “ или „ Небостъргач “.

„ Небостъргач “ остава надалеч от върховете в екшън жанра

Участниците в тях не си разменят 50 удара, без даже да прокървят, единствено в името на екранното представление. Фукуа режисира бойните си подиуми с минимализъм, изгодност и натурализъм.

Крайниците се чупят, лицата прокървяват, придвижванията са внезапни и ефикасни, а битките завършват за броени секунди, както биха се развили и в действителността. Но

типичният жанр на Фукуа не остава заложен единствено в екшъна.

Визуални препратки, изключително забележими в заключението, и синоптични метафори връщат действието към първоизточника на разказите за поправена несправедливост – Библията. Наред с Фукуа и Уошингтън, композиторът на саундтрака към „ Закрилникът “ Хари Грегсън-Уилямс също се завръща в изработката на продължението и не разочарова с представянето си.

Обобщението на всичко изписано дотук ни води до еднопосочен извод – с многостранно развита централна тематика, авторска режисьорска визия, първокачествен артист в основната роля и умело написани поддържащи персонажи, които обслужват сюжета добре, „ Закрилникът 2 “ си извоюва своето място измежду блестящите летни блокбъстъри на 2018 година А по всичко проличава, че ще остане и топизборът за кинозрителите при започване на есента.

Във видеото горе разберете любопитни обстоятелства за живота и кариерата на звездата във кино лентата - Дензъл Уошингтън.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР