Филмът Събитието на Одри Диван е големият победител от тазгодишното

...
Филмът Събитието на Одри Диван е големият победител от тазгодишното
Коментари Харесай

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

Филмът " Събитието " на Одри Диван е огромният победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал " Синелибри ". Това стана ясно на формалната гала по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния замък на културата. Лентата " Събитието " е притежател и на " Златен лъв " във Венеция и е акомодация на едноименния разказ на Ани Ерно. Сюжетът наблюдава животът на млада студентка - Ан във Франция през 1963 година, която забременява инцидентно и е изправена пред невъзможността да продължи образованието си и да се изправи против срама и болката на аборта, даже и да би трябвало да заплати тази цена със затвор. В конкурсната стратегия на седмото издание на " Синелибри " наградата на " Събитието " бе присъден от журито в състав от Гийом Лоран, Бурхан Курбани, Каролин Бонгран, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Седмото издание на кино -литературния фестивал мина под мотото " Божествена комедия ", като респект към Данте Алигиери, 7 века след гибелта му. За всички фенове на седмото изкуство програмата на Синелибри ще бъде дейна до края на месец октомври с прожекции и съпътстващи събития.

 Жаклин Вагенщайн и журито на Синелибри Излъченият на вчерашната гала филм „ Денят на флага “, в който Шон Пен дели екран със личната си щерка Дилън Пен, дойде у нас незабавно след шеметната си премиера на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в автобиографичната й книга „ Истинската история за подправения живот на татко ми “.

Гийом Лоран се срещна с българската аудитория. “Невероятната орис на Амели Пулен ” е филм по негов сюжет, който му носи голям триумф. Той е дело на режисьора Жан-Пиер Жоне, който трансформира актрисата Одре Тоту в международна звезда. Оттогава насам тандемът е работил по няколко кино лентата дружно. А преди да се свърже с него и да стартира работа в киното, Гийом Лоран споделя, че се е занимавал с спектакъл в аматьорска натрупа. Постепенно магията на киното го е спечелила и през днешния ден Лоран непрестанно преоткрива магията на седмото изкуство, и като ръководителя на журито на „ Синелибри “ тази година.

„ На първо място желая да кажа, че доста се веселя, че съм с Вас тук в България в този сложен интервал и миг на рецесия и да благодаря на уредниците в лицето и на Жаклин Вагенщайн, тъй като по никакъв начин не е елементарно да се провежда такова нещо по време на рецесия. А ние имаме опция да забележим тези прелестни филми. Нашата работа е най-вече да споделяме, киното е шерване, и през целия ден до момента в който оценявахме филмите още веднъж се убедихме, че има такива прелестни филми и шедьоври, основани с толкоз доста пристрастеност, това са в действителност едни прелестни моменти на шерване със съидейници. В момента хората се опасяват от рецесията, и макар че от време на време този боязън е разумен, а различен път е малоумен, ние посредством киното и изкуството можем да покажем хубостта на всекидневието. “

Чуйте репортаж от конференцията с създателя и артистичен шеф на Синелибри – Жаклин Вагенщайн и с ръководителя на журито - френския сценарист, с награди БАФТА и Люмиер – Гийом Лоран.
Снимки – „ Синелибри “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР