Филмът на Ридли Скот Наполеон подпали страсти в Европа, каквито

...
Филмът на Ридли Скот Наполеон подпали страсти в Европа, каквито
Коментари Харесай

Ридли Скот подпали Европа: Наполеон е като Хитлер и Сталин

Филмът на Ридли Скот " Наполеон " подпали пристрастености в Европа, каквито не е имало от десетилетия.

Самият Скот съпоставя Наполеон с Хитлер и Сталин, което разгневи Франция. 

Прав ли е? 

Наполеон без подозрение е деспот, харизматична персона, неоспорим боен талант,  последван сляпо от милиони хора и издигнал се до върха върху планини от труповете, точно на тези, които го следват.

За разлика от Хитлер и Сталин обаче е либерален деспот. 

Той освобождава съвсем цяла континентална Европа от вековния феодализъм, който стопира развиването й с епохи.

Не прави чистки измежду популацията, нито на набожен, нито на етнически принцип.

На доста места го одобряват като избавител и го последват непринудено. 

Наполеоновите войни нанасят удар по феодалния строй на континента, на първо място в две от значимите страни по това време – Австрия и Прусия. Въпреки че френските войски носят независимост на народите, самият Наполеон скоро става „ диктатор “ в очите на тези нации, което поражда мощни националноосвободителни придвижвания на континента (най-вече в Германия и Испания), довели по-късно до прекрояването на картата на Европа и образуването на нови страни.

Във Френската преса определят компания като пробритански и антифренски.

Скот отвърна, че " Французите не харесват самите себе си "

Истината обаче е много по-прозаична.

Скот постигна следващия пазарен успех, а изкараните от нафталина на кървавата история на Европа националистки пристрастености наливат още и още милиони и евентуално милиарди към приходите.

Филмът чупи класациите за гледаемост, макар неуместните разминавания с обстоятелствата като измислицата, че Наполеон е гледал обезглавяването на Мария Антоанета или че е наредил да се обстрелват пирамидите в Египет.

Наполеон е отъждествен на Хитлер и Сталин и самият Скот самичък заявява 

„ Бих сравнил Наполеон с Александър Велики, Адолф Хитлер, Сталин – споделя Скот в изявление за списание „ Емпайър “.

– Той има доста скелети в дрешника. “

Когато на 23 юни 1940 година Адолф Хитлер изследва забележителни места в окупираната от нацистите френска столица, при първото си и само посещаване в Париж Хитлер отива на гробницата на Наполеон и споделя:

“Това беше най-великият и прекрасен миг в живота ми ”

За него и последователите му окупацията на Франция е обективен реванш. Реванш защо ли не в историческия конфликт сред френската и немската цивилизации.

Ридли Скот, режисьор на дълго чакания „ Наполеон “, съпостави френския император с Хитлер и Сталин.

Филмът, в който Хоакин Финикс влиза в основната роля на Наполеон, тръгна по огромните екрани преди към седмица, само че мненията на Скот провокират неодобрение измежду френската аудитория, написа " Площад Славейков "..

„ Бих сравнил Наполеон с Александър Велики, Адолф Хитлер, Сталин – споделя Скот в изявление за списание „ Емпайър “. – Той има доста скелети в дрешника. “

Френската реакция бе мигновена:

„ Хитлер и Сталин не са построили нищо и носят единствено заличаване – прецизират от Фондация „ Наполен “ в изказване, изпратено до английския „ Телеграф “. – Наполеон строи доста, част от издигнатото от него към момента е на мястото си.

Наполеон не унищожава нито Франция, нито Европа, наследството му по-късно е оценено, признато и доразвито. “

Ридли Скот споделя историята на френския поробител през турбулентната му връзка с Жозефин (в ролята е Ванеса Кърби). Започнал кариерата си като брилянтен боен пълководец, Наполеон взима властта през 1799 година, възползвайки се от интервала на политическа неустойчивост след Френската гражданска война.

По време на ръководството си той концентрира съвсем цялата държавна власт в държавното управление, обновява банковата система и образованието.

Но като един от „ скелетите в дрешника му “ безспорно се възприема поредицата от кървави войни, стартирани за построяването на гигантска френска империя, отбелязва Би Би Си.

Към 1812 година съвсем цяла Европа е подчинена на императора – директно, посредством подставени владетели или посредством подписване на контракти за съдействие – като се изключи Англия, Португалия, Швеция и Османската империя.

Окупаторският му поход е спрян през 1815 година с борбата при Ватерло.

Наполеон превзема освен големи европейски територии, само че и попкултурата – Артър Конън Дойл назовава своя професор Мориарти „ Наполеон на закононарушенията “;

Шарлот Бронте е имала част от ковчега му; във „ Фермата на животните “ на Оруел прасето, което се трансформира в деспот, се споделя Наполеон.

Но заслужено ли е избран Наполеон като деспот?

„ Определено може да се дискутира бил ли е Наполеон тиранин – разяснява Филип Дуайър, професор по история в Университета в Нюкасъл, Австралия,  цитиран от Би Би Си. – Склонен съм да приема тезата за тиранина, само че сигурно не може да се съпоставя с Хитлер и Сталин, двама властнически диктатори, които брутално потискат народите си и дейностите им водят до гибелта на милиони. “

Някои настояват, че Френската империя се е трансформирала в „ полицейска страна “, само че малко на брой опозиционери са изгубили живота си по времето на Наполеон, спори проф. Дуайър.

„ Ако трябваше да съпоставям Наполеон с някого, бих се върнал обратно в историята до Луи XIV, абсолютния монарх, който стартира ненужни войни на цената на хиляди животи. Наполеон също води войни – противоречиво е дали са били от нужда, или не – и жертва живота на милиони, само че не знаем броя на цивилните жители, убити като резултат от военните дейности. “

Абсурдно е Наполеон да бъде съпоставен с Хитлер или Сталин, съгласява се и френската журналистка и колумнист в „ Телеграф “ Ан-Елизабет Муте:

„ Наполеон не е имал концентрационни лагери.

Не е подлагал малцинствата на всеобщо изтребване като Хитлер и Сталин.

Да, полицията е работила по политически подбуди, само че елементарните жители са живеели както желаят и са говорели каквото пожелаят “.

Французите преобладаващо преглеждат императора като модернизатор, добавя тя.

Но други, като Чарлс Есдейл, професор по история в Ливърпулския университет и създател на няколко книги за императора, го намират за войнолюбец.

„ Това е мъж, воден от персоналната си упоритост, безусловно безсъвестен – разяснява проф. Есдейл. – Мъж, който е имал ясна визия за страната, която желае да построи, и за Европа, която да поддържа военната му машина.

Идеите, че е бил някакъв тип избавител или първопроходник, всичко това е част от легендата към личността му. “

Пропагандата е била изключително скъп инструмент по време на Френската империя и всекидневно подхранва схващането, че всички желаят война с Франция.

„ Тази устойчива легенда продължава да работи и до през днешния ден – споделя Есдейл. – Наполеон е имал голям брой дефекти и заслужава омерзение, само че при него просто я няма онази расова идеология, която поддържа нацисткия режим. Наполеон не е основател на геноцид и не се е занимавал с расово пречистване. Броят на политическите пандизчии по време на властта му е относително невисок. Да се съпоставя с Хитлер и Сталин е историческа нелепост. “ 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР