Филм в България се прави или со паре, или со

...
Филм в България се прави или со паре, или со
Коментари Харесай

Записки по едно предателство - филмът на Георги Дюлгеров, който всеки трябва да гледа


" Филм в България се прави или со паре, или со другаре! "

 Георги Дюлгеров

 

Дългоочакваната екранизация на „ Записки по българските въстания “ на Захарий Стоянов -  „ Записки по едно изменничество “ на Георги Дюлгеров, потегля по кината от 29 септември.  

Историята за измяната и убийството на Георги Бенковски от „ Записките “ се появява с настъпването на 80-годишнината на известния български режисьор и учител. Това е вторият му опит  да снима историята на Бенковски. Първият, озаглавен „ Да отвориш рана “, пропада през 1975 година единствено месец преди плануваното начало на фотосите заради идеологически съображения на тогавашния режим. 

Оттогава у режисьора на символни за българското кино филми като „ Авантаж “, „ Буферна зона “ и „ Мера съгласно мера “ не стопира да се развива концепцията да отрази на кино по този начин или другояче мощно кинематографичната сцена с убийството на Георги Бенковски на моста. И в първата идея на кино лентата, и в сегашната основен воин в повествованието е огромният български артист Ивайло Христов в ролята на Дядо Вълю, предателя на Бенковски. 

" Записки по едно изменничество "  обаче третира историческите събития към експлоадирането на Априлското въстание напълно през призмата на мощното другарство, което се поражда сред Захарий Стоянов и Георги Бенковски и поради което Захарий се завръща на лобното място на Бенковски 10 години по-късно, с цел да се изправи лице в лице с предателя - Дядо Вълю (Ивайло Христов). В функциите на Захарий Стоянов и Бенковски влизат младите артисти Иван Николов и Пламен Димов, самите те – другари в живота. Дюлгеров употребява тази динамичност сред двамата, с цел да ни покаже по бащински топло, ведро, със съпричастност и немалка доза комизъм опитите на двама ерудити, космополити и визионери да провеждат неорганизирани досега хора, с цел да основат Хвърковатата чета. Виждаме ежедневните старания непрекъснато да се поддържа духът на млади овчари, колари, кожари, неопитни, неуки, неможещи, всеки един необикновен, достигнал до друго място в пътя си като човек, искащ свободата или не напълно.

Оператор на кино лентата е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров. Продуценти са Българската национална телевизия и Бъръ Филм (Borough Film) с поддръжката на Националния кино център и Доли Медия Студио. Екипът показва благодарности и на Столична община за поддръжката в популяризирането на кино лентата в София.

„ Записки по едно изменничество “ ще бъде по всички кина от 29 септември, а преди този момент разпространителите от No Blink I Film ще показват кино лентата на няколко предпремиерни прожекции в страната с присъединяване на екипа на кино лентата.

Прожекцията на кино лентата беше в Дома на киното и на нея присъства  министър председателят акад. Николай Денков. Преди началото на филма  на журналистически въпрос за бъдещето на ракетите С 300 министър председателят сподели: " Тези ракети или елементи от тях, в случай че бъдат употребявани в Украйна, ще бъдат употребявани за отбрана на градове като Киев, Одеса... Те са за противовъздушна защита и за отбрана на хората. Това не са нападателни ракети. Мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да приказва за съблюдаване на интернационалните договорености ". 

 

 Поглед към битката за избавление на българите като акт на обособени персони – всяка със свои лични особености, благоприятни условия и вътрешни битки. Но най-много, един филм за другарството. 

Лек, тънък, бодър, по човешки гальовен и бащински взор върху персоналните връзки в това съвсем стихийно начинание, Освобождението. 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР