Филипинският Дългопет е екзотично животно, което може да се срещне

...
Филипинският Дългопет е екзотично животно, което може да се срещне
Коментари Харесай

Филипински Дългопет

Филипинският Дългопет е екзотично животно, което може да се срещне единствено и само на Филипините. Филипински Дългопет се счита за един от най-дребните примати, които съществуват на планетата. Това необичайно животно към момента се учи от експертите, защото дълго време не са били ясни детайлности за метода му на живот.

История на Филипински Дългопет

Прародителите на Филипхински Дългопет са се появили на планетата ни преди към 45 милиона години. Днес Филипински Дългопет се среща на филипинския остров Минданао, както и на островите Бохола, Лейте и Самара. Преди епохи Филипински Дългопет се е срещал в Северна Америка, Европа и Азия, само че през днешния ден може да се срещне единствено на Филипините, освен това е разгласен за изчезващ тип.

Въпреки че ловът на Филипински Дългопет е неразрешен, бракониери постоянно нарушават закона, с цел да трансфорат дребната животинка в другоземен домакински любим. Филипински Дългопет живее в тропически гори, в които има доста дървета. Целия си живот тази екзотична животинка прекарва върху дърветата, на клоните на шубраци или върху стъблата на бамбук.

Как наподобява Филипински Дългопет

Филипински Дългопет е дребно животинче - дължината на тялото му е към десетина сантиметра. Опашката на Филипински Дългопет доближава до 12-13 сантиметра дължина. Теглото на Филипински Дългопет е към 120-130 грама. Главата на Филипински Дългопет е много едра по отношение на тялото му. Очите на Филипински Дългопет са големи - те наподобяват непропорционално огромни по отношение на главата му. Тази величина на очите е заради нощния метод на живот на Филипински Дългопет. Теглото на очите на Филипински Дългопет е повече от тежестта на мозъка му.

Филипински Дългопет е вписан в Книгата на върховете Гинес поради очите си, които са най-големи по отношение на тялото при всички животни. Ушите на Филипински Дългопет са изправени, с елипсовидна форма и кожата им е толкоз тънка, че наподобяват съвсем транспарантни. Козината на Филипински Дългопет е гъста и копринена, тя е оцветена в сивкаво или в кафеникаво. Опашката на Филипински Дългопет не е покрита с четина.

 Животно Филипински Дългопет

Пръстите на крайниците на Филипински Дългопет са доста дълги. На всичките пръсти, с изключение на на втория и третия, Филипински Дългопет има плоски нокти. Малките извити нокти на втория и третия пръст на лапите му са нужни, с цел да може животинката да разресва козината си.

С какво се храни Филипински Дългопет

Филипински Дългопет се храни с инсекти. Един Филипински Дългопет би трябвало да изяде към 10 % от тежестта си за една нощ, с цел да се усеща утолен. Филипински Дългопет се храни с разнообразни типове дребни и по-едри инсекти, които майсторски лови по клоните на дърветата. Когато е доста гладен, Филипински Дългопет може да се храни с ларви, гъсеници и яйца на инсекти. Филипински Дългопет лови жертвите си през нощта, денем избира да си почива на клона на някое дърво, което обгръща с пръстите си. Ако не може да откри инсекти дълго време, Филипински Дългопет на драго сърце хапва дребни гущери и дребни земноводни, дребни птици и техните яйца. Филипински Дългопет скача върху жертвата си и я зашеметява с тежестта на тялото си. След това Филипински Дългопет я взима с предните си лапи като с ръце и я изяжда.

Размножаване на Филипински Дългопет

Филипински Дългопет доближава до полова зрялост след навършване на една година. Той води уединен метод на живот. Женските и мъжкарите се събират единствено по време на размножителния интервал. Един мъжага нормално опложда няколко женски. Бременността на тези дребни животинки трае към половин година и се ражда единствено едно малко, което тежи към 20 грама. То се захваща за корема на майка си или тя непрекъснато го носи в устата си. Интересен факт е, че женската има няколко чифта зърна на корема си, само че когато има малко, дейни са единствено две от тях, от останалите не тече кърма. След като съвсем два месеца е на кърма, дребното стартира да се храни с инсекти и да скача от дърво на дърво. Мъжкият не взима присъединяване в развъждането на дребното.

Любопитни обстоятелства за Филипински Дългопет

Главата на Филипински Дългопет може да се завърта на 180 градуса в двете направления - т.е. животинката безусловно може да си види гърба. Главата на Филипински Дългопет е въодушевила основателите на сагата Междузвездни войни за облика на учителя Йода.

 Филипински Дългопет

Филипински Дългопет неправилно се назовава от време на време най-малкият примат в света, само че това не е по този начин - най-малките примати в действителност са мишите лемури от остров Мадагаскар. Филипински Дългопет е полумаймуна, защото най-малката същинска маймуна е мармозетката.

Мускулите на задните крака на Филипински Дългопет са толкоз развити, че животинката може да прескача от дърво на дърво, като от време на време скокът й е дълъг няколко метра. Ако Филипински Дългопет е сърдит от нещо или желае да повика колегата си, то издава доста тъничък вик. Този вик е толкоз слаб - на процедура това е ултразвук, че хората не могат да го чуят и дълго време се е считало, че тези животни не могат да издават никакви звуци. Филипински Дългопет е единственият примат, който употребява за другарство със себеподобните си ултразвук. Филипински Дългопет живее към 8 години в дивата природа, а в зоопаркови условия или като домакински любим може да доближи до 14 години.

Естествените врагове на Филипински Дългопет са совите и дивите котки. Местните поданици назовават Филипински Дългопет с разнообразни имена - малмаг, маомаг и магатилок. Местните не считат срещата с Филипински Дългопет за приятна - таман в противен случай, те считат, че в случай че срещнат тази дребна животинка, това ще донесе злощастие на цялото им семейство. Местните поданици не нараняват в никакъв случай Филипински Дългопет, тъй като съгласно легендата тази дребна животинка е домашният любим на горските духове. Всяка щета, която бъде нанесена на Филипински Дългопет, се връща на фамилията на индивида, престъпил неписаните закони на гората.

За страдание на туристите, които се влюбват от пръв взор в миловидната животинка, Филипински Дългопет не може да бъде продаван и купуван, това е нарушаване на закона. За разтуха на туристите локалните продават плюшени играчки с естествения размер на Филипински Дългопет.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР