Фигурата на съдията по вписванията се заличава от правния мир,

...
Фигурата на съдията по вписванията се заличава от правния мир,
Коментари Харесай

Със закона за бюджета премахват съдиите по вписванията и променят ГПК

Фигурата на съдията по вписванията се заличава от правния мир, освен това с преходни разпореждания на Закона за бюджета за 2022 година Това желание на държавното управление излиза наяве от импортирания план на Министерския съвет за бюджет за тази година, оповестява news.lex.bg.

В него има десетки преходни разпореждания, с които се променят голям брой нормативни актове, които нямат нищо общо с бюджета, а са свързани с плануваните структурни промени в изпълнителната власт – Гражданският процесуален кодекс (ГПК), Законът за правосъдната власт, Законът за кадастъра и имотния указател, Законът за нотариусите и нотариалната активност и други (За практиката да се трансформират закони с преходни и заключителни разпореждания на други закони следва да се напомни мнението на конституционния арбитър Красимир Влахов).

Една от тези структурни промени е основаването на мастодонта Държавна организация по вписванията (ДАВ). Тя ще е на послушание на Министерския съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на районното развиване и благоустройството), Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (сега към МРРБ) и Централния указател на особените залози (сега към МП).

Именно към тази нова организация се планува да преминат съдиите по вписванията и към този момент да не са свързани по никакъв метод със правосъдната власт, а да станат длъжностни лица по вписванията (ДЛВ). В момента съдиите по вписванията се назначават от Министъра на правораздаването, само че са към районните съдилища и се управляват от техните ръководители.

Освен това възнаграждението им е като на областен арбитър, а с превръщането им в ДЛВ ще получават колкото правосъден админ в областен съд. Проектът планува, че трудовите правни отношения със съдиите по вписванията при районните съдилища ще се уредят при изискванията и по реда на член 123 от Кодекса на труда, а заплатите им изравняват с новите, т.е. ще бъдат понижени.

В претекстовете за тази смяна в закона за бюджета се споделя, че


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР