ФИФА и Международният борд на футболните асоциации (IFAB) коригираха Правило

...
ФИФА и Международният борд на футболните асоциации (IFAB) коригираха Правило
Коментари Харесай

ФИФА промени правилото за засада във футбола

ФИФА и Международният ръб на футболните асоциации (IFAB) коригираха Правило 11 - за засадата, с цел да бъдат понижени до най-малко разногласията по точката " умишлена игра с топката ". Тя се появи в регламента преди шест години, когато футболните правила бяха изменени в интерес на атакуващите играчи.

 

Какво е " умишлена игра с топката "

Първоначалното определение беше следното: в случай че футболист играе предумишлено с топката, която отива към съперник, който е бил в засада при подаването, тогава даже и топката да доближи до нападащия, засада не се отсъжда.

Заради многото зараждащи на терена разногласия в този момент е добавена повече конкретика, с цел да се направи разлика сред " умишлена игра " и " отклонение " на топката. И за умишлена игра се смята единствено когато футболистът докосва/играе с топката и:

• може да я подаде на съотборник;

• може да я овладее;

• може да я придвижи напред (с глава или крак) - изчистване.

При това, в случай че футболистът сгреши при което и да е от описаните дейности (неточен пас, несполучливо преодоляване и т. н.), това не анулира обстоятелството, че е играл " съзнателно ". Съответно не би трябвало да се отсъжда засада на нападащия противников играч. За да преценяват по-точно имало ли е умишлена игра, IFAB дава рекомендации към съдиите да взимат под внимание дали е налице някой от следните критерии:

• Топката идва от разстояние и играчът има ясна видимост към нея;

• Топката не се движи бързо;

• Посоката на придвижване на топката не е неочаквано;

• Играчът има достатъчно време да се настройки за топката - т. е. неговият скок, разтягане на крак или преодоляване не са били инстинктивни;

• Много по-лесно е да се играе съзнателно, когато топката се търкаля по тревата, а не лети във въздуха.

ФИФА и IFAB допускат, че тези разяснения ще опростят живота на съдиите, които са подложени на огромно напрежение при сходни обстановки.

 

Някои образци

Арбитрите сега считат всеки опит на бранител да отиграе топката като " тенденциозен ". Така стана при победния гол на Килиан Мбапе за 2:1 във вратата на Испания по време на финала на Лигата на нациите на 10 октомври 2021 година

В момента на подаването французинът явно бе по-близо до вратата от бранителя - 100-процентова засада. След това стана следното: испанският бранител Ерик Гарсия се хвърли и докосна топката, само че на процедура не промени нейната траектория. По съществуващите тогава правила съдията с право счете това за умишлена игра и не отсъди засада:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР