Фейсбук Кабинетът ще предложи на Народното събрание промени в Закона за

...
Фейсбук
Кабинетът ще предложи на Народното събрание промени в Закона за
Коментари Харесай

Обединяват държавните и частни пристанища във Варна и Бургас

 Фейсбук Кабинетът ще предложи на Народното събрание промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Главната цел на измененията е да бъдат въведени в българското законодателство ограничения за използване на Регламент (ЕС) 2017/352 на Европейския парламент и на Съвета от 15 февруари 2017 година за основаване на рамка за даването на пристанищни услуги и общите правила за финансовата бистрота на пристанищата, който се ползва във връзка с морските пристанища, включени в главната и широкообхватната трансевропейска транспортна мрежа.

С измененията се предлага унищожаване на разделянето на пристанищата за публичен превоз на такива с национално и такива с районно значение. Също по този начин се вкарва нова система на пристанищните такси и понижаване на случаите, в които се събира акваториална такса. По този метод съществуващите държавни и частни пристанища за публичен превоз в региона на Бургас се сплотяват в едно пристанище Бургас с държавни частни терминали. Същото се ползва и при съществуващите държавни и частни пристанища за публичен превоз в региона на Варна. За директорски орган на пристанищата Варна и Бургас се дефинира Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “, а за способен орган по смисъла на регламента - Изпълнителна организация " Морска администрация “.

Законопроектът съдържа правила по отношение на разпределянето на произлизащите от регламента пълномощия сред управителния орган на пристанището и способния орган, по отношение на процедурите, които всеки от тях би трябвало да следва, когато приема плануваните в регламента решения и по отношение на реда за оборване на тези решения. Въвеждат се и административнонаказателни разпореждания за несъблюдение на правила на регламента.

Процедурите по регистрация на пристанища, профилирани пристанищни обекти и пристанищни оператори се привеждат в сходство е условията на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. Чрез усилване на служебното начало в регистърните производства, при разрешаване на изработването и при приемане и одобрение на направените генерални проекти на пристанища за публичен превоз ще се понижи съществуващата административна тежест върху юридическите лица и жителите.

С други промени се предлага се законова уредба на лодкостоянките като профилирани пристанищни обекти за обслужване на дребните риболовни кораби е дължина до 12 метра, които правят дребномащабен крайбрежен лов на риба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР