Фейсбук завря от гняв след пост за четири кучета, които

...
Фейсбук завря от гняв след пост за четири кучета, които
Коментари Харесай

ФБ спаси 4 кучета с кървящи рани, изхвърлени на снега

Фейсбук завря от яд след пост за четири кучета, които след интервенция за кастрация, още упоени и с кървящи рани са били изхвърлени на снега край  кърджалийското село Енчец.

Историята бе разказана в четвъртък вечер във фейсбук от начинаещия кърджалийски инфлуенсър с псевдонима Хаки Кан. Днес стана ясно, че безпомощните животни ще бъдат настанени в стационар, където ще им бъде изработен обширен обзор и в случай че се наложи, ще бъдат лекувани. Това се случи след намесата на бранители на бездомните кучета от Кърджали.

Случаят с изхвърлените на минусови температури животни провокира бурната реакция на няколко хиляди души.  Инфлуенсърът Хаки Кан разказа по какъв начин доброволката Беяз Мехмед е намерила животните в безпомощно положение на снега и се е погрижила за тях. Според  Хаки Кан, преди да бъдат оставени на открито, кучетата са били кастрирани в общинския подслон на Кърджали " Дай лапа ".

" Открих четирите животни изхвърлени отвън село Енчец в четвъртък към 17 часа. Бяха на снега в безпомощно положение, скимтяха и виеха ", описа Беяз Мехмед, за която бездомните животни са идея. Тя живее в селото и вечерта излязла да нахрани бездомни котки, когато се натъкнала на разтърсващата панорама. Беяз видяла, че кучетата са кастрирани неотдавна и сподели фотоси по какъв начин раните от операцията още не са били затворени.

" Отидох до дома си, взех одеяла, храна и топла вода, с цел да спася животните ", сподели Беяз Мехмед. Тя потърсила за помощ Хаки Кан, който постоянно се заел с акции за бездомни животни. По-късно четирите кучета били преместени в другия завършек на селото на завет в незавършена сграда.

В петък в акцията по спасяването на кучетата се включи и новорегистрираната фондация " Спасение Кърджали ", откъдето поеха ангажимент да обезпечат стационар за животните.

" Недопустимо е сходно отношение към бездомните кучета. Изхвърлянето им отвън града в такова положение е закононарушение ", съобщи Жанета Богданова от фондацията.

В петък положението на четирите кучета бе очевидно по-добро от описаното от доброволците. Едно от четириногите даже беше минало към 500 метра и беше достигнало центъра на Енчец.

" Намерихме Тара, тя беше доста щастлива като ни видя ", съобщи ученикът Матей. Той и фамилията му осиновили бездомно куче, което преди месец съумяло да избяга. Собствениците му го търсили от самото начало, само че без триумф. В четвъртък видели обявата на Хаки Кан и разпознали домашния си любим.

" Марките на кучетата са наши, което значи, че са минали през приюта " Дай лапа ", съобщи шефът на общинското дружество " Озеленяване, благоустройство и непорочност ", което дава отговор за ограничение популацията на бездомните кучета, Раид Идриз. Според него след кастрацията животните прекарват в приюта сред 10 и 15 дни, след което се пускат на местата, където са уловени. Той е разпоредил инспекция и е изискал писмени пояснения от чиновниците си. Проверка на случая се прави и от ОД на Министерство на вътрешните работи в Кърджали, оповестиха от пресцентъра на полицията, написа 24 часа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР