Фейсбук се превърна в най-големия новинарски издател, което е чиста

...
Фейсбук се превърна в най-големия новинарски издател, което е чиста
Коментари Харесай

Как Фейсбук руши демокрацията

Фейсбук се трансформира в най-големия новинарски издател, което е чиста полуда, тъй като там не работи никаква регулация, показва Дойче веле.
Поляризацията в обществените мрежи съществено заплашва демокрацията, твърди проф. Нийл Фъргюсън пред " Ди Цайт ".

Под заглавие " Facebook унищожава демокрацията " известният историк и професор от Харвард Нийл Фъргюсън излага няколко доста забавни тези за обществените мрежи, интернет и заплахите за демокрацията. Ето няколко пасажа от изявлението с него.

" Социални мрежи в действителност има откогато свят светува. Да вземем, да вземем за пример, християнството или исляма - та това са си две големи обществени мрежи. Това са хрумвания, които са плъзнали и се споделят всеобщо, станали са " шлагер в мрежата ". Те са се популяризирали на големи територии, освен това - без помощта на никакви технологии. Новото през днешния ден е, че сегашните мрежи са доста по-големи и по-бързи. (...)

Google и Facebook - монополисти

През цялата човешка история общественото пространство не е било комерсиално. Днес обаче ние сме го трансформирали в великански рекламен пазар. Търсенето на информация е както ходенето в библиотеката. В резултат от Google през днешния ден това е един планетарен магазин. Същата смяна се случва и с нашите обществени мрежи. Навремето имахме клубове и сдружения, пазарища и кръчми, където се срещахме и общувахме. Сега това пространство е завладяно от Facebook, който непрекъснато ни бомбардира с реклама. Казано в резюме, през днешния ден думата на световния рекламен пазар имат две компании: Google и Facebook, които имат могъществото да преобладават над цялото обществено пространство. Това състояние не може да се търпи още дълго. Не може частна компания да има монопол над нашите персонални данни и просто по този начин да ги препродава. Това си е чиста полуда!

Лудост е и фактът, че посредством своя нюзфийд Facebook се е трансформирал в най-големия издател на вести в историята на Съединени американски щати. А това е същинска злополука за оцеляването на демокрацията. Защото в лицето на Facebook ние имаме една новинарска платформа, чиито наличия не са контролирани по никакъв метод. Според американското право, доставчиците на интернет-услуги са освободени от всякаква отговорност. А тази новинарска платформа се оказва новото обществено пространство.

Латентен екстремизъм

Социолозите споделят, че всеки от нас инстинктивно търси контакт с хора, които наподобяват на него. В резултат от това в новото обществено пространство настава огромна поляризация на възгледите. Всяка мрежа предизвиква своите консуматори да изричат отзиви, а те откриват, че колкото по-драстично се държат, толкоз по-голямо внимание притеглят. С други думи, колкото по-голяма нелепост - толкоз по-голяма възможност да стане шлагер в мрежите. Всяка дума, която е натоварена с прочувствена или морална тежест, усилва с 20% възможностите на туита или коментара да бъде споделян и популяризиран. Тоест, в Туитър Вие автоматизирано навлизате в територията на латентния екстремизъм - същият този екстремизъм се популяризира и посредством нюзфийда на Facebook.

45 на 100 от американците показват Facebook като главен собствен източник на информация. По този метод Facebook унищожава демокрацията. (...) Поляризацията в обществените мрежи доста съществено заплашва демокрацията. " /Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР