Фейсбук Двуместният спортен самолет, който в събота се разби край

...
Фейсбук Двуместният спортен самолет, който в събота се разби край
Коментари Харесай

Трагедията за близките на загиналите в самолета край Пловдив е голяма

Фейсбук Двуместният състезателен аероплан, който в събота се разруши край стадиона на пловдивското село Оризари, е минал механически обзор през декември м.г. Срокът за годност е до края на 2019-а. Това съобщи Нено Рангелов, който е един от тримата притежатели на летателния уред и някогашен водач на изтребител. Той отхвърли да разяснява каква може да е повода за откъсването на крилото, довело до рухването на машината и гибелта на 45-годишния Стефан Василски от Пловдив и Валентин Аламански от Чирпан, на 18 година

Според специалисти допустимо е да става въпрос за " отмалялост " на материала и следващи градивни промени. Другата версия е, че при осъществяване на фигура над стадиона самолетът е летял с по-висока скорост от нужната и се е получило претоварване.

Апаратът е бил закупен през 2013 година от Рангелов, Василски и техен другар и до момента не е давал недостатъци. Във съдбовния ден сутринта е трябвало да прелети над игрището в Оризари и да поздрави участниците в съревнование с дронове. При захода обаче крилото на машината се отчупва във въздуха пред очите на десетки очевидци. След това самолетът се превърта, удря се в дърво и пада на брега на река Марица.

Василски, който е пилотирал, и младият му сателит издъхват на място. Заради нещастието не е даден старт на надпреварата. Организаторите му са безапелационни, че дронове във въздуха не е имало. Надпреварата трябвало да стартира след демонстрационния полет.

“Стефан беше умел и деликатен летец. Ползваше се с престиж измежду сътрудниците си ", твърди кметът на Белозем Иван Тачев. В селото се намира малко летище за спортни самолети. Открито е преди 15 година и всеки уикенд се организират полети. На Лазаровден оттова е изхвърчала и авариралата машина. 18-годишният Валентин Аламански е бил другар на Василски и също като него разпален по полетите. Младежът е приключил м.г. СУ “Пейо Яворов " в Чирпан, където майка му е учителка. Той е само дете в фамилията.

След развода на родителите му живеел с татко си, баба си и дядо си. “Възрастните имат бизнес със закуски. Живееха поради Вальо. Трагедията им е огромна ", споделят техни съседи в Чирпан. Инцидентът със самолета е стихотворец от екип от Националната следствена работа, който към този момент направи оглед на местопроизшествието и иззе документи от авиобазата в Белозем. Законовият период за следствието е 1 година

Междувременно се разбра, че към момента не са подготвени резултатите от експертизите за

аргументите за катастрофата с хеликоптер Ми-17 на авиобаза Крумово, написа " 24 часа ". Досъдебното произвеждане се следи от пловдивската военна прокуратура. На 11 юни 2018 година машината се разруши при подготвителен полет. Тогава починаха водачите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Бордовият инженер Алексей Каменов пострада, само че оцеля.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР