Въоръжени групи, вероятно свързани с ХАМАС, са откраднали 70 милиона

...
Въоръжени групи, вероятно свързани с ХАМАС, са откраднали 70 милиона
Коментари Харесай

Le Monde: Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Палестина

Въоръжени групи, евентуално свързани с ХАМАС, са откраднали 70 милиона $ (128.59 милиона лева) от банки в Газа предишния месец, пише  Le Monde в публикация озаглавена " Банките в Газа са жертви на зрелищни кражби от въоръжени групи ".

През предишния месец въоръжени отряди в Газа, измежду които и такива, за които се допуска, че са свързани с ХАМАС, са ограбили Банката на Палестина с към 70 млн. $ (260 млн. шекела).

Средствата са били взети от трезорите на няколко клона на банката, се показва още в отчета, като се цитира документ на Банката на Палестина, изпратен до " избрани интернационалните сътрудници ", в който в детайли се разказват обирите.

На 16 април чиновниците откриват дупка в тавана на помещението за сейфове в един от клоновете на банката в Газа и откриват, че липсват шекели на стойност към 3 млн. $, предопределени за банкоматите.

На идващия ден въоръжените групи, оборудвани с експлозиви, се връщат на мястото, взривяват циментова защитна камера и отмъкват повече от 30 милиона $ в разнообразни валути от три сейфа.

Два дни по-късно най-големият клон на банката в Ивицата е атакуван от командоси, които декларират, че дават отговор пред " висшите управляващи на Газа ", което съгласно вестника значи ХАМАС. Те отмъкват шекели на стойност над 36 млн. $.

Банката на Палестина, учредена през 1960 година, е водещата финансова институция в Газа.

Палестинската парична администрация, самостоятелен орган, който следи финансовата система в палестинските територии, е отговарила на искане за коментар от AFP, че възнамерява да направи изказване по въпроса по-късно през днешния ден (4 май).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР