Турски бизнесмен у нас и роднина на българската му съпруга

...
Турски бизнесмен у нас и роднина на българската му съпруга
Коментари Харесай

Криминале от Прехода: Турски бизнесмен заклан брутално с ножица в гърлото

Турски предприемач у нас и родственик на българската му брачна половинка са екзекутирани в разстояние на няколко часа преди 18 години и макар всички догатки и версии убийствата не са разкрити.

Първата жертва е турският вложител Явус Капаноглу, на 56 година Тялото му е намерено на 11 май 2006 година в апартамент в почивната станция „ Галатея 2002 “ в Долна баня, чийто притежател е той. Мъжът е погубен по изключително нечовечен метод – с ножица в гърлото, а ръцете му са овързани с тиксо.

 Явус Капаноглу Явус Капаноглу. Снимка: Монитор - списък
Според съседи Капаноглу купува станцията 3 година по-рано. Преди това тя е на профсъюзите. Няколко месеца преди убийството Капаноглу заживява в почивната станция. Тя се намира под скиорска писта край града и на към 200 м от почивна база на Министерство на вътрешните работи. Районът е прочут като Вилната зона край Долна баня.
Потайност
На 11 май 2006 година спреният начело джип „ Тойота “ не учудва никого, само че мъжът не излиза на открито през целия ден и това усъмнява чиновник на защитата. Така е намерено безжизненото му тяло в банята на жилището, който употребява.

Никой нищо не е чул или видял през миналата нощ. За намирането на следи в региона служителите на реда довеждат особено подготвени кучета. Най-вероятно от 2-3 направления са проникнали убийците, оповестява шефът на РДВР-София Стоян Стоянов. Тези направления са избрани от двете следови кучета, употребявани по случая.

Разследването обяснява, че убийството е осъществено за времето от 10 май по обяд до 11 май сутринта. Чужденецът е душен и ръган с ножица евентуално в дребните часове на нощта. Предполага се, че убийците са двама-трима и са се познавали с жертвата, която без проблеми ги е пуснала в жилището.
 Кучета търсят следи към региона на убийството на турския предприемач Явус Капаноглу. Кучета търсят следи към региона на убийството на турския предприемач Явус Капаноглу. Снимка: Монитор - списък

„ Бил затворен човек и имал малко обществени контакти. В станцията работят 4-5 индивида, има елементарна защита, невъоръжена. Когато е имал работа, той постоянно е пътувал до София, където живее жена му, не е имал водач и защита “, изяснява шефът на РДВР-София Стоян Стоянов.

Апартаментът на Капаноглу е отвън постройката на почивната станция, само че е залепен директно до конюшнята, споделя една от работещите в базата. Никога не се е конфронтирал с никого и всички в Долна баня го познават като добър човек, с никого не е имал проблеми, спомнят си съседи.
Собственост
Според регистрите Капаноглу се занимава с хотелиерство и има няколко почивни бази. Той е притежател на хотел „ Преслав “ в курорта Златни пясъци. През 2004 година записва компанията „ Аслъхан “ ЕООД с предмет на активност „ търговия на дребно “, в която е едноличен притежател. Заедно с българската си брачна половинка Искра Генкова-Капаноглу има по 50% присъединяване във компанията „ Демур “ ООД.

Първоначалната информация, че Капаноглу е притежател на голф игрището в Долна баня, е изрично отречена. „ Убитият през днешния ден турски предприемач Явуз Капаноглу не е и не е бил акционер, подизпълнител или лице, обвързвано под каквато и да е форма с „ Голф Клуб Ибър “ АД “, афишират в известие от голф клуба. Уточнява се, че акционери в „ Голф Клуб Ибър “ АД са община Долна баня и „ Лазаров Недев “ АД. Всяка друга информация е погрешна, допълват оттова.
Версии
Една от версиите на проверяващите е, че Явуз Капаноглу е погубен по стопански подбуди. Другата е, че има връзка с разстрела на родственик на брачната половинка му няколко часа по-късно.

На 10 май 2006 година малко след 22,15 ч. пред под земята гараж на ул. „ Захарий Круша “ 26 е убит 41-годишният Иво Марков. Куршумите го улучват в главата и гърдите на излизане от джипа му „ Фолксваген Туарег “. Край тялото са открити 4 гилзи. Няма очевидци на покушението.

През 80-те години Марков е осъждан за измами и валутни закононарушения, споделят от полицията. Собственик е на компаниите „ Генстрой “ ЕООД и „ Маринери 33 “ за комерсиално ходатайство. Името на Марков се свързва и с компанията „ Пеликан груп “ ООД, където за малко е шеф и съучастник. Именно в тази компания главен дял имат Милчо Бонев-Бай Миле, и един от някогашните босове на СИК във Варна Методи Галушев. През 90-те години Марков държи за малко на концесия плаж в местността Кабакум край Варна и стопанисва хотел „ Гданск “ на Златни пясъци.
Свързаност
Убийствата на обвързваните с родствени връзки Капаноглу и Марков през няколко часа не са инцидентни съгласно проверяващите. Те обаче не намират доказателства за тяхна противозаконна активност. През 90-те години има оперативни данни за съгласуваност на Марков с контрабанда на цигари и горива, само че нищо не е потвърдено. По-късно има данни, че Марков е вкаран в наркобизнеса, само че още веднъж без доказателства. Разследващите единствено допускат, че провалена пратка в интернационален трафик на кокаин може да е станала причина за двете изтезания. По това време в подземния свят се приказва, че е изчезнала пратка с 500 кг кокаин от Венецуела за десетки милиони и са последвали санкции у нас.

Явус Капаноглу няма крими досие и е безусловно чужд на полицията до убийството му.
Съдбата на децата
Две години след убийството на Иво Марков е похитен неговият 14-годишен наследник Джорджо. Майка му Катрин Маркова заплаща откуп от 150 000 евро, излиза наяве едвам откакто полицията разкрива и задържа бандата за похищение „ Наглите “. Детето е нападнато от маскирани и натъпкано в джип БМВ на бул. „ България “ в столичния кв. „ Белите брези “. Джорджо Марков е държан 10 дни в къщата на ужасите в Бистрица и е върнат след заплащане на парите. Причина за отвличането е наследството, оставено от бащата на момчето.
 Джорджо и Катрин Маркови Джорджо и Катрин Маркови. Снимка: Монитор - списък
През 2014 година полицията в Дупница ревизира дали 21-годишният наследник на Капаноглу – Мурад, е съпричастен към софийска наказателна бригада, която е била гардове на Братя Галеви в града, оповестява „ Вяра “. Според полицейската версия телохранителите на Мурад нападнали хората на Галеви, а те разкрили огън против тях в кв. „ Развесена върба “. Трима от участниците били ранени, само че никой не се оплаква в полицията. По това време Капаноглу-младши е студент. Не се събират доказателства да е взел участие персонално в багра. Баща му оставя богато завещание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР