Фестивалната програма е отново в две части в началото и

...
Фестивалната програма е отново в две части в началото и
Коментари Харесай

Виртуозна музика и вълшебни гласове на Plovdiv Jazz Summer


Фестивалната стратегия е още веднъж в две елементи първоначално и в края на август в Пловдив и в село Марково с присъединяване на Иво Папазов-Ибряма, Антони Дончев, „ ЕВА квартет “, “Destino Tango Trio ”, Хилда Казасян, Мирослава Кацарова и “Postcard Quintet ” 
Началото на  Plovdiv Jazz Summer  ще бъде всяка от вечерите между  04 до 06 август в Лятно кино „ Орфей “   от 21:00 ч.  Този път акцент в програмата е връзката сред джаза и фолклорната традиция и импровизационната музика. Така на лятната сцена ще посрещнем  Иво Папазов-Ибряма и оркестър „ Тракия “, Антони Дончев джаз квартет с „ Ева квартет “ и Destino Tango Trio: Людмил Ангелов, Кристина Вилалонга и Виктор Вилена .
В края на август в село Марково  ни чакат още три концерта от програмата на Plovdiv Jazz Summer. На 25 август ще бъде концертът на  Хилда Казасян „ Да послушаме кино “ , преди него обаче ще чуем и музиката на  “Postcard Quintet ” , а на идната вечер – 26 август, ще бъде и концертът на  Мирослава Кацарова трио с програмата “ BLuetronic .
Пловдивската стратегия на фестивала стартира на 04 август с концерта на виртуозния кларнетист Иво Папазов-Ибряма и оркестър „ Тракия “.  Роден в Кърджали, той стартира да свири, когато е още напълно дребен и повече от 50 години смесва ромската музикална просвета, българския фолклор, турски, гръцки и балкански ритми, джаз и фънк. Прави това по безусловно безподобен и различим метод надалеч отвън рамките на страната. Миналата година Иво Папазов-Ибряма получи огромната премия на Международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022 Artist Award. През 2022 година музикантът означи и своята 70-годишнина. 
Вторият ден  от програмата на  Plovdiv  Jazz  Summer  ще ни срещне с един изключително забавен план, който ще бъде  представен за първи път пред българската аудитория . На  05 август  ще забележим креативната среща на джаз квартета на пианиста, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио –  Антони Дончев и „ Ева квартет “ – Гергана Димитрова, София Янева, Евелина Спасова, Даниела Стоичкова , които са част четирите певици, които са част и от световноизвестния хор „ Мистерията на българските гласове “. Антони Дончев основава плана “ 7 Steps to the Mystery ” в устрема си да съчетае два свята на безкрайност – този на обичайния български фолклор и на импровизацията, музиката на момента. На сцената ще бъдат още музикантите  Павел Терзийски (глас и електроника)  и  Мартин Хафизи (ударни инструменти) , а особено за концерта в Пловдив ще дойде гръцкият тромпетист  Пантелис Стойкос .
На 6 август  ще отместим взор от българската традиция и импровизационна музиката, с цел да чуем  Destino Tango Trio . Позната като гласа на групата Gotan Project –  Кристина Вилалонга е и вокалът на този извънредно забавен интернационален план.  Заедно с нея на сцената ще бъде забележителният и добре прочут в Европа бандонеонист – аржентинецът  Виктор Вилена , наименуван от „ Ню Йорк таймс “ „ занаятчия на бандонеона “. Към двамата музиканти се причислява и фамозният български пианист –  Людмил Ангелов , считан за един от огромните модерни интерпретатори на Шопен. Гостуването на  Destino Tango Trio  се осъществя с поддръжката на Посолството на Кралство Испания в България.
Проектът е основан под продуцентството на Българския културен институт в Париж.
Plovdiv   Jazz   Summer  продължава в село Марково в последните дни на август с концертите на Хилда Казасян и Мирослава Кацарова.
Едни от най-популярните, красиви кино песни и музика от остарялото незабравимо българско кино ще чуем в програмата на  Хилда Казасян „ Да послушаме кино “ . Тя ще прозвучи от откритата сцена в  центъра на село Марково  (пред НЧ „ Алеко Константинов – 1907 “, ул. „ Захари Стоянов “ № 63) на  25 август от 21:00 ч. и ще бъде със свободен достъп . Заедно с Хилда Казасян ще бъдат музикантите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, а специфични посетители ще са Теодосий Спасов и Васил Петров. Мултимедията, която е главен воин в този театър, е готова от Васил Къркеланов. Аранжиментите са направени особено от Живко Петров и Христо Йоцов.
„ След  толкоз вълнуващия за мен  триумф, с който мина турнето ни, съм същински нетърпелива да го изживеем още веднъж на 25 август в с. Марково. Програмата включва едни от най-популярните песни от толкоз обичаните  български филми като „ Любимец 13 “, „ Козият рог “, „ Адаптация “, „ Вчера “… “, казва Хилда Казасян.
В довечера в действителност ни чакат два концерта. Вечерта ще стартира в  19:30 ч.  с музика на най-младото джаз потомство или с други думи, с групата   “Postcard Quintet ” . Неделчо Нинов – тромбон, Ралица Тонева – aлто саксофон, Вилизар Гичев – китара, Христо Минчев – контрабас и Теодор Тошков – барабани ще показват напълно нов и авторски репертоар.
И тази година в програмата на Plovdiv Jazz Summer ни чака култивиран концерт. След миналогодишния триумф на камерните концерти, на  26 август от 21:00 ч.  Мирослава Кацарова, дружно с Мирослав Турийски и Младен Димитров, ще ни поканят в уютната атмосфера на градината във вилната зона на село Марково ( ул. „ Панорамна “ 60) , където ще показват своя проект  BLUETRONIC .
Заглавието му подсказва, че можем да чакаме аранжименти с дейното електронно звучене на песни от и на Мирослава Кацарова. „ Иронично “, „ Уча се да бъда с теб “, „ Чудеса “, „ Път към безкрайното лято “, „ Парфюми “, „ Летни улици “, „ Боса нова за нея “ ще бъдат измежду песните, които концертът ще включва. Също по този начин обаче ще чуем кавър версии на Dance Me to the End of Love на Ленард Коен и Teardrop на Massive Attack. Създаването на реаранжирани песни с доста електроника и нови бийтове е главно по концепция на Младен Димитров.
Събитията се организират с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 година Билети в мрежата на Eventim.
Програма 04-06 август 2023 // Пловдив
04 август | 21:00 ч. | Лятно кино „ Орфей “
Иво Папазов-Ибряма и оркестър „ Тракия “
05 август | 21:00 ч. | Лятно кино „ Орфей “
7 Steps to the Mystery
Антони Дончев джаз квартет с ЕВА Квартет (Гергана Димитрова, София Янева, Евелина Спасова, Даниела Стоичкова)
със специфичното присъединяване на Пантелис Стойкос (Гърция)
Билети в мрежата на Еventim и 
06 август | 21:00 ч. | Лятно кино „ Орфей “
Destino Tango Trio
Людмил Ангелов, България
Кристина Вилалонга, Испания
Виктор Вилена, Аржентина
Програма 25-26 август 2023 // село Марково  
25 август | 19:30  ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. „ Захари Стоянов “ №63)
“Postcard Quintet ”
Неделчо Нинов, Ралица Тонева, Вилизар Гичев, Христо Минчев, Теодор Тошков
25 август | 21:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. „ Захари Стоянов “ №63)
Хилда Казасян – „ Да послушаме кино “
с Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов
специфични посетители: Теодосий Спасов и Васил Петров
Вход свободен и за двата концерта  
26 август | 21:00 ч. | ул. „ Панорамна “ 60, вилна зона, село Марково
Мирослава Кацарова трио – „ Bluetronic “
камерен култивиран концерт с присъединяване на Мирослав Турийски и Младен Димитров
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР