Фестивалът започна на 11 октомври с поетичната фотоинсталация на ФотоФабрика

...
Фестивалът започна на 11 октомври с поетичната фотоинсталация на ФотоФабрика
Коментари Харесай

Приключи Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“

Фестивалът стартира на 11 октомври с поетичната фотоинсталация на ФотоФабрика и УниКредитАрт – София „ Светът е сума от събития “. Експозицията показа Еми Барух – куратор на изложбата, която среща стихове и снимка, с цел да може публиката да оцени лекотата на взаимоотношението сред поетичните и фотографските фигури.

Две креативен срещи бяха акцент в програмата на форума. На 12 октомври зала „ Заседателна “ се оказа тясна за русенците, пристигнали да видят и чуят онлайн обичания стихотворец, сценарист и драматург Стефан Цанев. Вещото водене на срещата от страна на журналиста Пламен Калинов стопли атмосферата и накара госта да се върне обратно във времето. Той показа мемоари за своя преподавател Иван Радоев. Говори за другарства и изменничества, родени от нуждата да направиш персоналния си цивилен избор. За старите и новите варвари, войнстващата незначителност и простащината – най-опасните феномени в новото време. Стефан Цанев описа за гигантския труд по основаването на „ Български летописи “ - от решението му да напише за юноши книга за българските царе до идващите три тома, които коствали на писателя години четене и стотици хиляди изписани страници.

На 14 октомври близо 150 деца от русенски учебни заведения – СУЕЕ „ Св. Константин-Кирил мъдрец “, ПЧУ „ Леонардо да Винчи “, ОУ „ Иван Вазов “, ОУ „ Отец Паисий “ и НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “, извършиха с радостен шум Библиотечко в очакване на обичаната на всички писателка Петя Кокудева. Усмихнатата магьосница на думите сътвори същински празник за русенчетата по своя ексцентричен игрови метод. Петя взаимодейства с децата, като ги предизвика да фантазират и да дават отговор на въпроси, свързани със сюжети и герои от нейните книжки. Те отговаряха на въпросите и по този начин съчиняваха свои версии по заложените тематики. Домакините от библиотеката изненадаха Петя Кокудева с пъстри (чорапени) подаръции. Петя незабавно си обу два разнообразни чорапа, от което децата изпаднаха в див екстаз.

Като част от програмата на форума на 13 и 14 октомври Бизнес центърът за подкрепяне на дребни и междинни предприятия показа опциите на обществената медия Panodyssey, която дава късмет на професионалните и непрофесионалните писатели, публицисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други създатели да разгласяват творбите си и да печелят от тях. Предвидени бяха и съвещания за регистрация в платформата.

В рамките на Втория книжовен фестивал „ Писмените съкровища на Долен Дунав “ на 13 и 14 октомври се организираха и три креативен работилници. Работилницата за креативно писане за възпитаници управлява Дияна Боева – учител по български и литература в ЕГ „ Гео Милев “ – Добрич. Попитахме Дияна с какво предизвика русенските гимназисти от Средно учебно заведение с преподаване на немски език „ Фридрих Шилер “, Математическата и Английската гимназии. Отговори, че първо е посочила книги на няколко български поети – Азиз Таш, Мартин Петков и Петя Дубарова, разказала е за французина Реймон Кьоно и метода му към една и съща преживелица, която може да бъде показана по доста способи. Идеята й е била да „ разпише “ гимназистите, само че и да ги накара да приказват по книжовен проблем. Впечатлена е от реакциите на учениците и усърдието, с което са правили документално дилемите си. Ръководителят на групата сподели, че има повече от 10 страници, изписани и за Русе, в които нашите гимназисти развиват тематиката за града.

Работилницата за превод на книжовен текст от британски на български език води доцент доктор Христо Боев - учител по американска и британска литература в Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “. Доц. доктор Боев показа с нас че в България има бъдеще за преводната литература от британски на български, имайки поради отличните умения на гимназистите да се оправят с поставените преводачески задания. „ С положителни усеща си потеглям от този привлекателен европейски град и с огромното предпочитание да се върна отново “ – добави Христо Боев.

А в работилницата за разработване на книжовен маршрут в Русе с началник Ренета Рошкева, организатор в отдел „ История на България XV-XIX в. “ при Регионален исторически музей в Русе, участниците се срещнаха с методологията за направа на тези характерни словесни пътеводители и направиха опит да основат собствен личен книжовен маршрут. Те бяха разграничени на два тима. Единият екип работи с местата за респект на наследниците на Баба Тонка, а другият се спря на познатите (непознати) Елиас Канети и Майкъл Арлен.

Форумът „ Писмените съкровища на Долен Дунав “, чието начало беше положено през 2021 година, се концентрира върху литературното завещание на Русе, с взор към младата аудитория. Фестивалът се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура “ по стратегия Възстановяване и развиване на районни и общински културни институти.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР