Фестивалът Plovdiv GuitArt Festival ще предложи на феновете си фантастични

...
Фестивалът Plovdiv GuitArt Festival ще предложи на феновете си фантастични
Коментари Харесай

Чакаме трима виртуози на две сцени на китарния фест

Фестивалът Plovdiv GuitArt Festival ще предложи на почитателите си фантастични концерти, майсторски класове, лекции, интернационален конкурс за класическа китара от довечера до неделя /6-9 октомври/. На него ще има и разнообразни музикални работилници.

Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година..

Началото е тази вечер в 19 часа, в Студио 1 на БНР – Пловдив, с Китарен отбор „ Академика “, който включва сегашни и някогашни студенти по китара на АМТИИ в Пловдив. Тази година „ Академика “ честват 25 години от основаването си.

Репертоарът му е с богата гама от типичен творби, както на именити композитори, по този начин и на модерни български и непознати създатели.

След тях, на сцената ще се качи младият български виртуозен китарист Георги Димитров – Жожо - победител в състезанието за класическа китара, GuitArt 2018. 

Фестивалният ден ще приключи с един нов план на виртуозният старозагорски китарист Ангел Демирев „ Angel Demirev Folk Quartet “. Водещият ромски музикант се качва в 21 часа на сцената на фестивалния клуб Bee Bop Café.

На 7-ми октомври в 19 часа на в Студио 1 на БНР- Пловдив, кубинският китарист с австрийско поданство проф. Марко Тамайо ще показа пред пловдивската аудитория премиера на своя нов музикален план. 

Той е провъзгласен за „ кралят на китарата ” от италианския вестник Ла Стампа и е победител в голям брой влиятелни интернационалните състезания.

Марко Тамайо ще организира и майсторски класове с млади китаристи от пловдивското музикално учебно заведение НУМТИ „ Добрин Петков “ и студенти от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “  , а също по този начин е част и от журито на китарния конкурс.

Китарният ден ще приключи във фестивалния клуб Bee Bop Café в 21 часа с ударна доза музика, показана от пловдивските музиканти от Александър Леков Трио.

На 8-ми октомври, събота, в Студио 1 на БНР-Пловдив, от 19:00 ч. дълго чаканото Трио „ Ралченица “ (Петър Ралчев - акордеон, Мие Огура (Япония) – флейта и Атанас Уркузунов – китара) ще зарадва онлайн и пловдивската аудитория. Музиката на триото е пропита от български национален фолклор.

Той е по концепция на японската флейтистка Мие Огура. Тя е брачна половинка на известният наш китарист Атанас Уркузунов, считан за един от най-хубавите композитори и китаристи  от своята генерация.

Вечерта, известната на пловдивчани фламенко/фюжън група Дел Падре ще избухне в Bee Bop Café от 21:00ч.

На 9-ти октомври е втората и най-важна част от интернационалния китарен конкурс, когато журито ще излъчи и финалист. Победителят от състезанието ще бъде публично разгласен и награден в  Епископската базилика на Филипопол от 19 часа. 

Това е директно преди концерта на една от легендите в света на класическата китара, гръцкия виртуоз Костас Коциолис. Приносът му в региона на изкуството, музиката и по-специално в класическата китара, е международно приет.

Костас Коциолис ще подари това преживяване на публиката на фестивала, като след антракта, към него ще се причисли емблематичният камерен отбор „ Софийски Солисти “, които тази година празнуват своята 60-  годишнина.

Заедно, те ще показват един от най-известните концерти на Вивалди за китара и струнен оркестър. За първи път, българската аудитория ще се наслаждения на един по-различен прочит на песни на Бийтълс.

„ Бийтлерианас “ (Beatlerianas), е сюита от аранжименти на седем песни на Ленън и Маккартни, за китара и струнен оркестър, на кубинският композитор Лео Брауер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР