Фестивалът Холи се празнува по време на последното пълнолуние на

...
Фестивалът Холи се празнува по време на последното пълнолуние на
Коментари Харесай

Защо в Индия се къпят в цветове на фестивала Холи

Фестивалът Холи се чества по време на последното пълнолуние на зимата съгласно хиндуиския календар. Тази година то се пада на 8 март. Традиционно празникът се е отбелязвал в северните елементи на Индия, само че с времето е добил известност в цялата страна. 

Победа на положителното над злото

Според легендата злият крал Хиранякашипу карал поданиците да му се прекланят като на господ. Но неговият наследник Прахлад му се противопоставил, което разгневило царя. Хиранякашипу кроил зли проекти да убие сина си, само че по този начин и не съумял.

Тази година фестивалът Холи стартира на 8-и март.Снимка: Satyajit Shaw/DW

Накрая Холика, вълшебница и сестра на царя, се заела да убие момчето. Тя щяла да остане с Прахлад в голям огън. Магическите ѝ сили щели да я защитят, а момчето - да почине. Но и нейният проект се провалил. Момчето оживяло, а магьосницата станала на пепел.

В доста райони фестивалът Холи не бележи единствено края на студената зима и началото на топлите сезони, само че и успеха на положителното над злото. В град Матхура в Северна Индия хората означават Холи катопразник на любовта сред хиндуиския господ Кришна и неговата обичана Радха. 

Типични деликатеси

Фестивалът Холи в Индия се свързва и с избрани деликатеси, които се подготвят особено за празненствата. Домашно приготвените " гуджия " - тестени ястия, сходни на пелмените и кнедлите, цялостни със примес от ядки и стафиди, обичайно се подготвят от дамите в фамилията в навечерието на фестивала. Други обичайни ястия за Холи включват " малпуа " - пържени палачинки, пълнени хлябове, наречени " качори ", и известните " ладу " - десертни топчета, приготвени от кокосово, пшенично или нахутено брашно.

По време на Холи не може да се пропусне и обичайна напитка бханг, приготвена от пресни листа канабис. Няколко дни преди Холи феновете на бханг се заемат с тежката задача да отрежат пъпките и листата на канабиса и да ги смелят на паста. Сместа се прибавя към обичайни сладкиши или се смесва с подсладено бадемово мляко.

Тази напитка пък се назовава тандай и също е обичайната за фестивала. Прави се от студено мляко, ядки и подправки.Снимка: Olga Sergeeva/Zoonar/picture alliance

Бои, пръчки и глинени съдове

Тържествата стартират през вечерта преди Холи, когато фамилиите палят огромни огньове. Те припомнят за изгарянето на магьосницата Холика. На самия ден фамилии и другари се срещат за обичайната индийска закуска. 

" Холи хай ", което на хинди значи " това е Холи ", е сигнал за всички да се съберат на едно място, да хвърлят бои един върху различен и да се забавляват шумно. Ако имате шанс, ще се изцапате единствено с малко органична багра. Ако нямате шанс, ще се озовете в най-близката кална локва или ще бъдете залети с изкуствени бои, които доста мъчно се отмиват, оставяйки ви с лилаво лице и коса за дни напред.

След две години, в които фестивалът не се празнуваше в нормалните си мащаби поради пандемията - тази година празнуващите Холи още веднъж извършиха улиците на Мумбай.Снимка: Rajanish Kakade/AP Photo/picture alliance

Препоръчваме ви да внимавате и в случай че сте мъж в град Матхура. Там по време на обичайния празник " Латхмаар Холи ", което на хинди значи " удари с пръчка Холи ", е признато мъжете - предпазени с щит - да бъдат бити с бамбукови пръчки. Ритуалът води началото си от една легенда: хиндуисткият господ Кришна желал да хвърли бои по обичаната си в деня на Холи. Но тя игриво го изгонила с пръчки. 

В Западна Индия празнуващите окачват на избрана височина глинен съд, цялостен с мляко или йогурт. След това състезаващи се между тях групи момчета образуват човешки пирамиди, с цел да доближат гърнето и да го разбият.

" Валят цветове "

Музиката, в това число национални песни и боливудски шлагери, е неразделна част от фестивала Холи. На местата, където се събират празнуващите, постоянно се слагат високоговорители, от които звучи религиозна и празнична музика. Гласът на суперзвездата на Боливуд Амитаб Бачан през днешния ден също се свързва с празника и най-много песента му Rang Barse, в превод от хинди - “валят цветове ”. 

***

Припомнете си и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР