Федералното бюро за разследване (ФБР) и министерството на правосъдието на

...
Федералното бюро за разследване (ФБР) и министерството на правосъдието на
Коментари Харесай

ФБР с опит да привлекат за свой информатор Олег Дерипаска!

Федералното бюро за следствие (ФБР) и министерството на правораздаването на Съединени американски щати са правили опити сред 2014 и 2016 година да вербуват Олег Дерипаска за собствен осведомител. Близкият до Кремъл съветски олигарх обаче им отказал, като освен това уведомил Москва за дейностите им, написа в. "Ню Йорк таймс ", представен от Франс прес.

Според американския ежедневник, който се базира на сътрудници на Дерипаска, управляващите в Съединените щати са желали от милиардера информации по-конкретно за съветската интервенция в президентските избори през 2016 година и за възможния скришен сговор сред предизборния щаб на Доналд Тръмп и Москва, заяви Българска телеграфна агенция.

Агенти на ФБР се срещнали с Дерипаска в Ню Йорк, с цел да го питат дали Пол Манафорт - някогашният началник на акцията на Тръмп, който предишния месец бе приет за отговорен по обвинявания в данъчна и банкова машинация - е служил като медиатор сред Кремъл и антуража на милиардера, определен за президент на Съединени американски щати. В подмяна те дали обещание на съветския олигарх помощ за споразумяване на разнообразни негови правосъдни и административни проблеми в Съединените щати.

Дерипаска отрекъл да е имало какъвто и да било скришен сговор сред щаба на Тръмп и Русия и даже уведомил Москва за контактите си с представители на американските управляващи.

По-рано съветският милиардер към този момент бил предложил да сътрудничи на следствието, водено в Съединени американски щати от специфичния прокурор Робърт Мълър, като уверил, че разполага с доказателства, че Русия не е помогнала за избирането на Тръмп за президент.

Според "Ню Йорк таймс " Съединените щати са се свързали скрито с още неколцина съветски олигарси в опит да си обезпечат тяхното съдействие. За момента обаче без триумф.

50-годишният Дерипаска е измежду руснаците, на които администрацията на Тръмп наложи стопански наказания. През май Дерипаска бе заставен да подаде оставка като член на управлението на своята компания, алуминиевия колос Русал, с цел да я отбрани от американските наказателни ограничения, напомня Франс прес.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР