Федералният върховен съд в Бразилия, който е най-висшата съдебна инстанция

...
Федералният върховен съд в Бразилия, който е най-висшата съдебна инстанция
Коментари Харесай

Лула де Силва ще започне до броени дни да излежава присъдата си в затвора


Федералният висш съд в Бразилия, който е най-висшата правосъдна инстанция в страната, отхвърли молбата на някогашния президент на Републиката Луис Инасио Лула да Силва за краткотрайно отсрочване на присъдата му по обвиняванията в корупция. Заседанието, на което бе взето решението, бе излъчено онлайн по канала на правосъдния орган в YouTube.

Присъдата значи, че в околните дни Лула да Силва може да бъде изпратен в пандиза, където се чака да лежи повече от 9 години поради злоупотребите си с власт, прането на пари и корупционните схеми. Първо обаче, първата правосъдна инстанция би трябвало да поеме делото му от по-висшестоящите и да издаде съответната заповед. Този развой може да отнеме от няколко часа до няколко дни.

Лула да Силва настояваше за правото да остане на независимост, до момента в който не бъдат прегледани всичките му обжалвания, надявайки се, че в същото време ще може да се кандидатира и да завоюва още веднъж президентските избори в страната. След десетчасов спор обаче ФВС не се произнесе в негова изгода.

Първоначално гласовете бяха по равно (5 на 5), само че решаващият избор бе даден от ръководителя на съда Кармен Лусия. Тя сподели, че не смята съответната обстановка за нарушаване на презумпцията за невиновност. Коментарът й бе обвързван с бразилското законодателство, съгласно което в случай че подсъдимият апелира обещано правосъдно решение, той остава на независимост, до момента в който присъдата не бъде доказана и на втора инстанция.

Решението на най-висшата правосъдна инстанция в страната раздели бразилците, по този начин както по-рано направи и със самите съдии.

От една страна Лула продължава да се счита за лицето на корупцията, която е обхванала целия политически хайлайф в най-голямата Южноамериканска страна. Левите обаче помнят времето сред 2003 и 2010 година, когато Лула бе на власт, а Бразилия процъфтяваше, измъквайки десетки милиони жители от бедността. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР