Федералният резерв на САЩ вероятно няма да вдигне лихвите днес

...
Федералният резерв на САЩ вероятно няма да вдигне лихвите днес
Коментари Харесай

Фед се готви за промяна на паричните стимули

Федералният запас на Съединени американски щати евентуално няма да вдигне лихвите през днешния ден по-късно в края на съвещанието си по паричната политика, само че може да вземе историческо решение да стартира да пресушава океана от пари в брой, които налива във финансовата система след рецесията от 2008 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Паричният комитет ще разгласява официално съобщение и нови стопански прогнози след 21 часа българско време, а малко по-късно президентът на Фед Джанет Йелън ще даде предпоследната конференция в мандата си отпред на могъщата централна банка. Той изтича през февруари, само че би могъл да бъда продължен от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Финансовите пазари не чакат повдигане на лихвите по-късно съвещание, само че пък предвиждат начало на съкращаването на програмата за стимулиране на стопанската система вероятно от октомври.

Дневните лихви или лихвите по рефинансирането, които дефинират цената на парите, които банките си дават една на друга, сега са сред 1 и 1,25 на 100, откакто бяха вдигани на три пъти от избирането на Тръмп през ноември.

Играчите на пазара чакат с интерес да чуят какво ще каже Йелън за въздействието на мощните урагани върху стопанската система, разясняват анализатори.

Без подозрение на конференцията на Йелън ще има въпроси и за нейното бъдеще. Знае се, че Тръмп преглежда лист с претенденти за креслото на централния банкер на Съединени американски щати, измежду които е и самата Йелън, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР