Федералният резерв на САЩ ще запази лихвите ниски, докато не

...
Коментари Харесай

Фeд очаква икономиката на САЩ да нарасне с най-големия си темп от близо 40 години

Федералният запас на Съединени американски щати ще резервира лихвите ниски, до момента в който не види действително усъвършенстване в стопанската система. В същото време Централната банка на страната мощно увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт, което върна позитивизма на пазарите и изведе американските показатели до нови исторически рекордни.

" Искаме да забележим действителни данни за усъвършенстване на стопанската система, безработицата и инфлацията преди да решим да действаме ", съобщи ръководителят на Централната банка Джером Пауъл след края на съвещанието на Комитета по открития пазар (FOMC), което беше второто за тази година.

Фед чака Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през тази година да нарасне до 6.5%, по отношение на 4.2% в предходната прогноза. През 2022 година се покачват до 3.3% (от 3.2), а за растежа през 2023 година се занижава до 2.2% (от 2.4%). Ако прогнозата за тази година се сбъдне, това ще е най-големият напредък на американската стопанска система от 1984 година насам, подтиквана от фискалните тласъци и оптимизма, предизвикан от имунизациите против Covid-19. В резултат на усъвършенстваните прогнози S&P500 и Dow Jones 30 доближиха до нови исторически равнища от 3953 и 33010 пункта.
Инфлация и неустановеност
Все отново Джером Пауъл акцентира, че несигурността за стопанската система е голяма защото съществени браншове, като туризма не работят сега, което има въздействие и върху потребителските разноски. Прогнозите на Фед за безработица също се усъвършенстваха. Комитетът чака тя да спадне до 4.5% от настоящето равнище си равнище, което е 6.2%. Прогнозите за идващите две години са за 4.2% и 3.7%, преди да се открият на по-дългосрочно равнище от 4%.

Относно инфлацията, Председателят на Фeд не пожела да назове точна цел, само че съобщи, че " задачата е над 2% към този момент ". Прогнозите на Фед за инфлация се покачват, като в този момент комисията планува 2.2% растеж през тази година, измерена посредством персонални разноски за ползване. Очаква се това да падне до 2% през 2022 година и по-късно да доближи 2.1% през идната година, като дълготрайните упования са 2%. " В предишното определяхме цел от 2% инфлация на година и не я достигахме, поради това в този момент няма да назова точна цел. Искаме да задържим инфлацията над 2% за нескончаем интервал от време и към 2% в дълготраен проект " добави по тематиката Джером Пауъл.
Без смяна за лихвите
Централната банка ще резервира лихвите на дъното най-вероятно до 2023 година Никой от членовете на управлението не чака покачвания тази година, част от членовете за гладко покачване през идната 2022 година и 2023 година, само че болшинството избира да ги резервира ниски. " Лихвите ще останат непроменени, до момента в който преценим, че стопанската система се е възстановила изцяло. " добави ръководителя на ФЕД. В дълготраен проект обаче комисията вижда главния лихвен % сред 2% и 3%. Джером Пауъл съобщи неведнъж, че тактиката ще се трансформира съгласно действителните данни на стопанската система и няма да разчита на прогнозите, с цел да дефинира паричната си политика (както правеше в миналото). Любопитното е, че Джером Пауъл отхвърли да отговори на въпрос за специфичния коефициент на ликвидност на банките (special liquidity ratio или slr) като съобщи, че ФЕД приготвя нещо по тематиката, което ще разгласи през идните дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР