Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти и ще

...
Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти и ще
Коментари Харесай

Фед сигнализира, че високите лихви ще останат по-дълго време

Федералният запас на Съединени американски щати ще увеличи лихвените проценти и ще ги поддържа високи за нескончаем интервал от време, с цел да се бори с инфлацията, която се форсира тази година с невиждани от десетилетия темпове. Това съобщи ръководителят на Фед Джером Пауъл на събитие, проведено от Brookings Institution. Пауъл евентуално има за цел да подчертае целенасочения фокус на американската централна банка върху битката с упоритата инфлация, предава AP. 

Председателят на Фед въпреки всичко даде явен сигнал, че на идващото съвещание за паричната политика в средата на декември лихвите може да бъдат вдигнати единствено с половин процентен пункт след три следващи покачвания с 0.75 прочие пункта. По думите на Пауъл нарастванията биха могли да паднат до по-традиционен размер от четвърт пункт на срещите през февруари и март, въз основа на предходни прогнози на Фед.

Джером Пауъл акцентира, че Федералният запас се стреми да усили референтната си рента задоволително, че да забави стопанската система, наемането и растежа на заплатите, само че не толкоз, че да изпрати Съединени американски щати в криза. Фед увеличи главния лихвен % шест пъти тази година до диапазона 3.75 – 4%, което е най-високото ниво от 15 години насам. Тези нараствания внезапно покачиха лихвите по ипотечните заеми, което докара до спад на продажбите на жилища, като в същото време усили разноските за множеството потребителски и бизнес заеми.

Смятаме, че забавянето на този стадий е добър метод за балансиране на рисковете. Времето за закъснение на темповете на повишение на лихвите може да пристигна незабавно след срещата през декември “, съобщи Пауъл.

Финансовите пазари се покачиха в отговор на догатката на Пауъл, че нарастването на лихвите ще се забави. Индексът S&P 500 скочи със 122 пункта, или 3.1%, а беше паднал преди речта на ръководителя на Фед. Той също акцентира, че по-малките нараствания не би трябвало да се одобряват като знак, че Федералният запас скоро ще се откаже от битката си с инфлацията.

Вероятно възобновяване на ценовата непоклатимост ще изисква задържане на лихвените проценти на лимитирано равнище за известно време. Историята задоволително ясно ни приказва и предизвестява за преждевременното разхлабване на политиката “, сподели Пауъл.

Той призна, че има някои положителни вести във връзка с инфлацията – цената на артикули като коли, мебели и уреди понижава. Пауъл твърди, че наемите и другите жилищни разноски, които съставляват към една трета от показателя на потребителските цени, евентуално ще намалеят през идната година. По думите му цената на услугите, която включва хранене на открито, пътешестване и опазване на здравето, към момента нараства бързо и евентуално ще бъде доста по-трудно да се овладее.

Въпреки някои обещаващи развития, имаме да извървим дълъг път за възобновяване на ценовата непоклатимост “, безапелационен бе Пауъл.

Председателят на Фед уточни мощните данни за заетостта и заплатите като главен мотор за поддържане на високите разноски за услуги. Средно заплатите са скочили с към 5% през последната година, преди инфлацията – това е най-бързият ритъм от четири десетилетия насам.

Искаме заплатите да се покачат мощно, само че те би трябвало да се усилят на равнище, което е в сходство с 2% инфлация с течение на времето. Ръстът на заплатите с към 3.5% годишно би отговарял на тези критерии “, сподели Джером Пауъл.

По думите му забавянето при заплатите евентуално ще бъде мъчно, защото постоянното им повишаване значително се дължи на дефицита на работна ръка, който стартира по време на пандемията и не демонстрира признаци да завърши скоро. Служителите на Фед се надяваха да видят по-голямо възобновяване на броя на работещите или търсещите работа хора с отслабването на пандемията, само че това не се случи.

Липсата на служащи отразява скока в ранното пенсиониране, гибелта на няколкостотин хиляди души в трудоспособна възраст от COVID-19, внезапният спад на имиграцията и по-бавният напредък на популацията ”, добави Пауъл.

“Тъй като предлагането на служащи е лимитирано, политиките на Фед за по-високи лихвени проценти ще би трябвало да понижат търсенето на нови чиновници от бизнеса, с цел да отговорят на по-ниското равнище на предложение ”, сподели още той.

Икономистите като цяло чакат това да значи увеличение на съкращенията и по-висок % на безработица, като стопанската система евентуално ще изпадне в криза. Но Пауъл изрази вяра, че работодателите могат да понижат съвсем рекордно високия брой свободни работни места, които са разгласили, вместо да редуцират огромен брой служащи.

Според държавен отчет, оповестен в сряда, предприятията са съкратили свободните си работни места с към 1.5 млн. от март насам, макар че на пазара към момента има към 1.7 млн. свободни работни позиции. Това съответствие принуждава доста компании да оферират по-високо възнаграждение, с цел да привлекат и задържат личния състав. Все отново, по думите на Пауъл, работодателите могат да понижат още повече тези свободни места, като в същото време се ангажират единствено с лимитирани съкращения, защото повишението на лихвените проценти на Фед забавя заемите и разноските.

Продължавам да имам вяра, че има път към " меко кацане ". Да, безработицата се повишава, само че това не е твърдо приземяване, не е тежка криза “, сподели Пауъл.

Докладът за инфлацията от предишния месец сподели, че цените са се повишили със 7.7% през октомври по отношение на година по-рано, натоварвайки бюджетите на доста фамилии. Това обаче е спад от пика от 9.1% през юни.

Служителите на Фед се надяват, че посредством стягане на кредитирането те могат да забавят потребителските и бизнес разноски, да понижат наемането и растежа на заплатите, и да охладят инфлацията. Пауъл сподели, че напъните на Фед са забавили търсенето и ще би трябвало да го поддържат постепенно „ за нескончаем интервал “.

Изявлението на Пауъл демонстрира образно, че Американската централна банка се е фокусирала напълно върху битката с инфлацията, която тази година се трансформира в проблем номер едно за американците.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДжером Пауъл Федерален запас стопанска система Съединени американски щати повдигане на лихвите висока инфлация ПоследниНай-четениБюджет и финанси 64 Фед алармира, че високите лихви ще останат по-дълго време Бюджет и финанси 256 МФ чака 610 млн. лева недостиг в хазната през ноември Бюджет и финанси 176 Държавата не съблюдава финансовите си обещания към науката Накратко 2312 Вечерни вести: Забрана за „ Лукойл “; ЕЦБ се заяде с биткойн Компании 10752 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Индустрии 9222 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 6556 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Крипто 5392 Още две огромни криптокомпании стопират работа Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиМФ чака 610 млн. лева недостиг в хазната през ноемвриДържавата не съблюдава финансовите си обещания към науката„ Продължаваме промяната “ не съумя да задължи държавното управление да внесе бюджетФед попари очакванията за скорошно понижаване на лихвите Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР