Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25

...
Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25
Коментари Харесай

Федералният резерв повиши водещите лихви с 0.5%

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи водещите лихви с нови 25 базисни пункта. Този ход показва известна нерешителност поради компликациите в банковата система, само че битката с инфлацията продължава. Лихвите по федералните фондове и по депозитите са в диапазона 4.75 – 5%. Това е деветото увеличение на лихвите от март 2022 г. 

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл изрази мнение, че пътят към връщане на инфлацията към целевата стойност от 2% може да бъде " неравномерен ".

 
Оставаме ангажирани да понижим инфлацията до задачата от 2% и да запазим дълготрайните упования за показателя. Намаляването на инфлацията евентуално ще изисква интервал на напредък и известно намаляване на изискванията на пазара на труда.
Джером Пауъл – ръководител на Управлението за федерален запас на САЩ 

Бързото повишаване на лихвите докара до сериозна амортизация на държавните скъпи бумаги в портфейлите на банките. Това е част от аргументите за колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и за нуждата от подкрепяне на First Republic Bank.

Федералният резерв обаче счита, че банковата система в Съединени американски щати е " постоянна и устойчива ". Скорошните разтърсвания в бранша " евентуално ще доведат до по-строги кредитни условия за семействата и фирмите и ще окажат напън върху икономическата интензивност, наемането на служащи и инфлацията ".

 
На базово равнище управлението на " Силикон вали банк " се провали съществено. Те разраснаха банката доста бързо. Изложиха я на забележителен риск за ликвидността, а рискът по лихвите не покрива този риск. Това обаче не са недостатъци, които съществуват въобще в нашата банкова система.
Джером Пауъл – ръководител на Управлението за федерален запас на САЩ 

Експертите на централната банка предвиждат, че лихвите ще бъдат вдигнати единствено още веднъж тази година. 

За инфлацията се чака до края на годината да доближи 3.3 %, безработицата да се намали до 4.5 %, а растежът на брутния вътрешен артикул да се забави до 0.4 на 100.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР