Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с

...
Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с
Коментари Харесай

Фед повиши лихвата с 0.75 пункта за трети пореден път

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главния си лихвен % с 0.75 процентни пункта за трети следващ път и алармира, че ще продължи стягането на паричната политика в опит да овладее високата инфлация. Новите прогнози на централната банка демонстрират, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време, до момента в който се ускоряват прогнозите за повече безработица и по-слаб стопански напредък.

Американската централна банка продължи най-агресивната си акция за стягане на паричните условия от началото на 80-те години на предишния век, като увеличи референтния си лихвен % до диапазона 3-3.25% след двудневно съвещание. Това е най-високото равнище от 2008 година насам. Според новите прогнози на Фед следва лихвата да се увеличи до 4.4% до края на тази година и да доближи връх от 4.6% през идната. Понижения не се плануват преди 2024 година Това значи, че тази година евентуално следва най-малко още едно повишаване от 0.75 пункта преди Фед да забави темпото. Предвижда се лихвеното равнище да спадне до 2.9% през 2025 година

На конференция след взетото решение ръководителят на институцията Джером Пауъл сподели, че банката евентуално ще задържи " за известно време " лихвените проценти на равнище, при което те лимитират икономическия напредък и предизвести, че това ще навреди на стопанската система и ще докара до по-висока безработица. " Ще продължим, до момента в който не се уверим, че работата е свършена... Разполагаме както с инструментите, от които се нуждаем, по този начин и с нужната увереност, с цел да възстановим ценовата непоклатимост ", добави той. Фед взе насериозно казуса с инфлацията през март и стартира до повишава лихвата си от тогавашното близо до нула равнище. Централната банка също по този начин свива салдото си в размер на 8.8 трлн. $ с до 95 милиарда на месец от падежиращи активи.
Реклама Повече безработица и по-слаб растеж
Фед непосредствено уточни икономическата цена на битката с инфлацията. Прогнозите на институцията са безработицата да се увеличи от сегашните 3.7% до 4.4% през 2023 година, където да се откри до края на 2024 година Ръстът на Брутният вътрешен продукт пък се чака да се забави фрапантно до 0.2% до края на годината, и да се форсира до 1.2% през идната.

Лихвеният % на Фед се отнася за овърнайт кредитирането сред банките и се отразява на разноските по заемите на потребителите и бизнесите в цялата стопанска система, в това число лихви по ипотеки, кредитни карти, спестовни сметки, заеми за коли и корпоративен дълг. Тяхното повишение лимитира потреблението и вложенията, подтиква спестяването и охлажда икономическата интензивност.

Повечето централни банки в богатия свят, в това число европейската, британската и канадската също покачват лихвите си с исторически огромни стъпки, с което световната парична политика се стяга с най-бързото движение от 1989 година насам, пресмятат специалисти.

По-високите лихви в Съединени американски щати ускоряват позицията на $, чийто показател, обозначаващ цената му против набор други валути, се увеличи с към 1% в границите на деня, като американската валута доближи курс от 1.02 евро. Борсовите показатели S&P 500 и NASDAQ бяха с към 1.7% надолу. Доходността по двугодишните американски съкровищни бонове, която се движи дружно с упованията за лихвения %, доближи пик от 4.1% денем, след което се намали до 4.02%.
Реклама
Два следващи месеца годишната инфлация в Съединени американски щати се намалява, откакто доближи връх от 9.1% през юни. През август тя беше 8.3%, само че остава много над задачата от 2%. Страната е пощадена от енергийната рецесия, с която Европа се сблъсква. Инфлацията в Съединени американски щати стартира да спада с понижението на цените на петрола, а горивата поевтиняват за 13-та поредна седмица. Базовата инфлация, която изключва храните и енергийния съставен елемент, обаче продължи да върви нагоре и през август доближи 6.3%, надхвърляйки прогнозите на икономистите. Фед чака тя да спадне до 4.5% до края на годината и до 3.1% през идната.
Свързани публикации Лихвеният залп на централни банки продължава и през тази седмицата 19 септември 2022, 06:25 Призраците на инфлация и криза се завърнаха на пазарите 14 септември 2022, 11:14 ЕЦБ ескалира битката с инфлацията с покачване на лихвата от 0.75 пункта 8 септември 2022, 17:14 Централните банки нямат планове да отпускат газта 2 септември 2022, 06:35 Шефът на Фед застана твърдо зад покачването на лихвите в Съединени американски щати 29 август 2022, 12:41 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР