Федералният институт за ваксини и биомедицински препарати „Пол Ерлих“ е

...
Федералният институт за ваксини и биомедицински препарати „Пол Ерлих“ е
Коментари Харесай

Ваксините: нежелани ефекти, имунитет, препоръки

Федералният институт за ваксини и биомедицински препарати „ Пол Ерлих “ е институцията в Германия, която ревизира качествата и утвърждава за потребление всяка нова ваксина на пазара. В извънредно изявление за Дъждовни води нейният президент Клаус Чихутек, който е биохимик по компетентност, дава отговор на най-важните въпроси към утвърдените до момента ваксини против ковид.

Ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna бяха първите позволени в Европейски Съюз за битката против ковид. Как се показват те до момента?

Нежеланите резултати от тях не се отличават изключително от тези, които са ни известни и от останалите ваксини. Първите информации са доста обнадеждаващи: по време на клиничните тествания имунизациите демонстрираха надеждност от над 90%. Дори и при най-възрастните хора тяхната успеваемост остава над 80 %. Мисля, че имаме две доста положителни ваксини на пазара. Те бяха създадени и изпитани по всички стандарти.

И при двете ваксини се постанова наново ваксиниране. Колко дълъг е имунитетът по-късно?

Засега към момента не знаем това, само че има индикации за продължителна имунна реакция. Някои от данните, с които разполагаме, демонстрират, че имунизациите провокират имунна реакция, която се резервира за повече от 8 месеца. Всичко това са положителни вести. Опитите с маймуни демонстрират, че даже и доста ниско равнище на обезвреждащи антитела е задоволително, с цел да ни защищити от вируса. Аз считам, че имунната отбрана от имунизациите ще бъде продължителна, само че въпреки всичко се нуждаем от повече данни. Те се обработват сега и ще ни оказват помощ да дадем още по-конкретни оценки.

Какви неподходящи странични резултати са известни до момента?

Повечето от тях се демонстрират през първите един до три дни след ваксинирането и са краткотрайни: слаба до умерена болежка на мястото на инжектирането, изнемощялост, от време на време леко нараснала температура, главоболие или болки в мускулите или ставите. Възможно е и леко отичане на мястото на убождането. Но сходни странични феномени има при съвсем всяко имунизиране. Те се демонстрират за малко време и не водят до никакви основни увреждания. Мисля, че при толкоз рисково заболяване като COVID-19 тези странични резултати са изцяло допустими. Все отново към този момент наподобява, че страничните резултати от новите ваксини се демонстрират малко по-често, в сравнение с след имунизиране против сезонния грип.

Изключвате ли тежките странични въздействия?

Появата на по-тежки последствия не може да бъде изключена изцяло, само че те нормално се демонстрират през първите седмици след имунизирането, а от цялата досегашна процедура се видя, че затрудненията са доста редки. Към тях спадат алергични реакции и доста рядко следената пареза на лицевия нерв. Но такива признаци се проявяваха и измежду хората от плацебо-групата. Като цяло може да се каже, че имунизациите оферират доста висока степен на сигурност.

Някои хора се притесняват от възможните дълготрайни последствия от имунизацията. Какво можете да кажете на този стадий?

Нуждаем се от още информация. Третата фаза от клиничните тествания ще продължи още две години, през които ще следим дълготрайните проявления. Участниците в тестванията се следят доста деликатно и се записва всеки непряк резултат. Засега няма никакви индикации за дълготрайни последствия от ваксинирането. Но даже и да се проявят такива, те ще бъдат доста обширно проучени от нашия институт и от други медицински организации. Всеки ваксиниран може да оповестява за възможни неподходящи резултати на нашия уебсайт или като употребява мобилното приложение „ SaveVac “.

Ваксината на BioNTech и Pfizer е утвърдена за приложение измежду лица над 16 години, а тази на Moderna – над 18. Ще би трябвало ли в бъдеще да се ваксинират и децата?

Някои от евентуалните ваксини, кандидатстващи за утвърждение, се тестват и върху деца. Очакваме резултати по-късно през тази година. След това е допустимо някои от издадените към този момент лицензи да бъдат разширени и за приложимост при деца и младежи. Ще зависи и от това дали комисиите по имунизациите ще предлагат сходна мярка.

Има дами, които се притесняват, че имунизациите могат да се отразят на сегашна или бъдеща бременност. Основателни ли са тези страхове?

За момента не разполагаме с задоволително данни за имунната реакция при бременни. Затова към този момент и не предлагаме на бременни дами да се имунизират. Аз персонално не считам, че една бъдеща бременност може да бъде повредена от имунизирането. Досегашните резултати от неклинични тествания с животни демонстрират, че имунизацията не въздейства по никакъв метод на репродуктивната дарба, бременността или развиването на зародиша. Но и тук се постанова да изчакаме резултатите от тестванията с хора.

Имаше известия за нежелани алергични реакции след имунизиране. Какво ще препоръчате на хората с алергии – да се имунизират ли или да изчакат?

По този въпрос няма общовалиден отговор. Ако човек знае, че е алергичен към съставките на даден медикамент, това е мотив да не се имунизира. Но тези, които имат единствено нормалните алергии към полени от растенията или към избрани храни, могат умерено да се имунизират. Все отново им предлагам да останат най-малко 15 минути под лекарско наблюдаване след слагането на имунизацията, с цел да може да се реагира при положение на потребност. Но дано повторя: нежеланите реакции са извънредно редки.

Автор: Йоша Вебер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР