Федералната търговска комисия на САЩ обвини Amazon, че използва специален

...
Федералната търговска комисия на САЩ обвини Amazon, че използва специален
Коментари Харесай

Секретен AI алгоритъм е донесъл на Amazon $1 милиард от манипулиране на цените

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати упрекна Amazon, че употребява специфичен логаритъм за манипулиране на цените на онлайн пазарите. Според The Wall Street Journal с помощта на него компанията е съумяла да усили облагите си с над 1 милиарда $ посредством изкуствено завишаване на цените и угнетяване на конкуренцията.

Миналата седмица Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) заведе дело против Amazon, като упрекна онлайн търговеца на дребно в нелегално практикуване на монопол. Голяма част от жалбата на FTC против Amazon бе засекретена, само че The Wall Street Journal разкри основни детайлности по отношение на тайния логаритъм на ритейлъра. Според FTC компанията Amazon го е употребявал, с цел да покачва цените и да унищожава съперниците си в най-популярните онлайн магазини.

Хората, осведомени с изказванията на Федералната комерсиална комисия, описаха пред изданието, че всичко е почнало, когато Amazon е създала логаритъм с кодово име Project Nessie. Твърди се, че той манипулира слабостите в ценообразуването на съперниците, като ги кара да слагат по-високи цени. Поради това понижаването на цените на стоките не пособие за завладяването на по-голям пазарен дял, а носело единствено загуби.

В жалбата на FTC се показва: „ Amazon употребява своята обширна мрежа за наблюдаване, с цел да блокира ценовата конкуренция, като открива и възпира пониженията, изкуствено завишава цените в Amazon и отвън него и лишава съперниците от опцията да се разрастват, като оферират по-ниски цени “.

Изданието съобщи, че Amazon е генерирала над 1 милиарда $ доходи от Project Nessie.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР